Superfood: Granatäpple
Bästa valet av granatäpple
Välj färska granatäpplen med kärnor om du har möjlighet. Granatäppeljuice fungerar också i nödfall om du inte får tag i någon färsk frukt. Juicen är dock långtifrån lika nyttig och innehåller inte alls lika många hälsosamma ämnen som frukten med sina spröda kärnor. Väljer du ändå juice så tänk på att innehållet av naturligt socker är högt.
Bästa tillagningen av granatäpple
Ät granatäppelkärnorna som de är. Värmebehandling förstör många av de hälsosamma antioxidanterna som granatäpplen innehåller.
Dessutom är det synd och skam att förstöra kärnornas speciella konsistens och struktur genom värmepåverkan. Nöj dig alltså med att kärna ur skalet, och ät granatäppelkärnorna precis som de är.
Bästa tillbehören till granatäpple
De antioxidantrika kärnorna passar perfekt som smaksättare i en annars lite halvtråkig sallad. Gillar du isbergssallad, gurka och andra vanliga salladsgrönsaker som generellt innehåller få immunförsvarsstärkande näringsämnen, så kan du enkelt förbättra både smaken och näringsvärdet genom att tillsätta en näve granatäppelkärnor.
Vid denna tidpunkt passar det bra att äta granatäpple
De kraftfulla antioxidanterna är guld värda för immunförsvaret. Därför kommer också din kropp att tacka dig om du äter granatäppelkärnor under perioder då kroppen – eller din hjärnaktivitet – är extra pressad. Det kan t.ex. vara dagen efter ett hårt träningspass då hela immunförsvaret är svagare, eller då stressnivån på jobbet är extremt hög.
Hälsovinster med granatäpple:
- Rödbetan har fått en hel del uppmärksamhet för sin prestationshöjande effekt i konditionsidrotter, men studier visar att även granatäpple har en liknande effekt tack vare sitt höga innehåll av nitrat och antioxidanter. Dessutom återhämtar man sig snabbare om man äter granatäpple – eller dricker en hemgjord äppeljuice – 1–2 timmar före nästa träningspass. Därmed kommer du att kunna förbättra både prestationsförmågan och lindra träningsvärken efteråt.
- Det spröda skalet som omger kärnorna gör att de ”exploderar” i munnen. Skalet gör också att fruktköttet och kärnorna håller längre och smakar bättre.
- Låt inte granatäpplet bli torrt. Då smakar det inte lika gott och innehållet av antioxidanter minskar. Förvara äpplet i kylskåpet i en lufttät förpackning så håller det sig färskt i ett par veckor.
- I en studie med överviktiga fick försökspersonerna dricka en halv liter färsk granatäpplejuice varje dag i fyra veckor. Det visade sig att flera riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdomar, t.ex. högt blodtryck och insulinresistens, sjönk under den perioden.
- De kraftfulla antioxidanterna som finns i granatäpple stärker immunförsvaret och har visat sig kunna minska inflammationer i tarmarna. En studie med diabetiker visar att 12 veckors regelbundet intag av granatäpplen gör att inflammationsrisken minskar med ca 30 %.
Se också detta recept på granatäpplejuice med mango och mynta.