Tallrik med ägg och rågbröd
© Thomas Dahl

Spenat sauté med ägg

Behöver du inspiration till goda, nyttiga och snabblagade vardagsrätter med ägg. Pröva i så fall spenat sauté med pinjenötter, ägg och keso.

4 februari 2019 av Anders Karmark

Spenat sauté med pinjenötter, ägg och keso

Med ett högt innehåll av både vitaminer, järn, selen och protein är ägg en perfekt grundingrediens i kosten – inte minst för alla som lever ett aktivt liv. Ägg kan dessutom användas i nästan vilken huvudmåltid som helst. 

Ingredienser (till 4 pers):

8 ägg
300 g färsk spenat (ev. babyspenat)*
2 lökar
1 tsk salt och 0,5 tsk peppar
2 krm stött muskotnöt
2 dl keso
0,5 röd paprika**
1 msk olivolja till stekning
100 g pinjenötter

*Spenat innehåller massor av kalcium som är bra för skelettet. 

**Röd paprika har ett mycket högt innehåll av C-vitamin. En röd paprika innehåller tre gånger den minimidos som rekommenderas varje dag. 

Gör så här

  • Skär lök och paprika i tärningar.
  • Sautera löken i olivolja i en het stekpanna tills löken blir blank. Tillsätt spenaten i stekpannan, och sautera tills spenaten har dragit ihop sig och vätskan har förångats (ca 1–2 min).
  • Tillsätt ägg, muskotnöt, salt och peppar och sautera allt. Vänd löpande ned allt så att äggsmeten blandas med spenaten.
  • Rosta pinjenötterna i en stekpanna i 4–5 min. på medelhög värme.
  • Servera med keso, röda paprikatärningar, pinjenötter och eventuellt lite grovt bröd. 

Näringsinnehåll per person:

Energi: 454 kcal
Protein: 29,5 g
Fett: 32,5 g
Kolhydrater: 13,5 g
Kostfibrer: 2,8 g

ägg
© iStock Därför ska du äta ägg

Proteinet i ägg utmärker sig genom att det innehåller en nästan perfekt balans av alla essentiella amino­syror. Det är det inte alla livsmedel som gör. Dessutom innehåller ägg massor av vitaminer och järn. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig