Slowfood
© Thomas Dahl

Sex goda grytor

Varva ner från all vardagsstress och pröva lite spännande slowfood i vinter – dvs. matiga, välsmakande grytor som står och puttrar medan du själv tar en lång träningsrunda under helgen.

21 februari 2018 av Anders Karmark

Varva ner med slow food

Slowfood är mat som är framställd av bra, lokala råvaror och tillagad så länge som det krävs. Är du van vid en hektisk vardag med middagar som ska tillagas och ätas på kort tid? Då bör du ta en välförtjänt paus under helgerna och varva ner med sex goda grytor. Om det tar rejält med tid kan du ju alltid passa på att springa en runda medan grytan står och puttrar.

Vilken gryta föredrar du?

Chicken gumbo
Viltragu
Turbo-kycklinggryta
Fläskfilégryta
Chiligryta
Vegetarisk gryta

Chicken gumbo
Chicken gumbo

Använd eventuellt lite röksalt i stället för bourbon.

© Thomas Dahl

Chicken gumbo

Med chili-ölkorv, cayennepeppar, stjälk­selleri, sötpotatis, majs och bourbon.

Ingredienser (till 4 pers):

6 kycklinglår
100 g chili-ölkorvar
2 stora lökar
4 vitlöksklyftor
1 grön paprika
ett halvt knippe stjälkselleri
200 g sötpotatis
100 g majs på burk
1 dl bourbon
8 dl vatten
1 tsk cayennepeppar
1 msk paprika
1 tsk curry
2 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:

  • Grilla kycklinglåren i ugnen i 225 grader i 15 min.
  • Skär stjälkselleri, paprika, sötpotatis och chili-ölkorv i tärningar/bitar (ca 1 cm).
  • Finhacka lök och vitlök i tärningar och sautera dem i 1 msk olivolja.
  • Tillsätt bourbon och låt allt koka i 30 sek.
  • Tillsätt resterande ingredienser, kycklinglår och vatten, och låt sjuda på medelhög värme i 45 min. Smaksätt med salt och peppar.
  • Servera ev. med en sallad av färsk kål blandad med lite citronsaft och/eller ett par skivor grovt bröd.

Närings­innehåll per person: 

Energi: 425 kcal
Protein: 30,1 g
Fett: 24,2 g
Kolhydrater: 25,5 g
Kostfibrer: 6,3 g

Viltragu
Viltragu

Till denna rätt kan även lite chilipasta eller harissa passa om man gillar starkt kryddad mat.

© Thomas Dahl

Viltragu

Med lök, enbär, jordärtskocka, morötter, fettsnål bacon och rödvin.

Ingredienser (till 4 pers):

600 g viltkött (rådjur, hjortdjur eller vildsvin) i tärningar, ca 1,5 cm
2 stora lökar
4 vitlöksklyftor
200 g jordärtskocka
200 g morötter
100 g fettsnål bacon (gärna torrsaltad)
100 g rotselleri
2 dl rödvin
1 msk brun farin eller mörk sirap
2 lagerblad
10 torkade enbär
1,2 l vatten
1 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:

  • Skär bacon i tärningar, ca 0,5 cm.
  • Sautera köttet i en stekpanna tills det har fått lite färg och ta sedan bort det från värmen.
  • Pressa vitlök och skär övriga grönsaker i tärningar.
  • Sautera vitlök och lök i en kastrull tills de blir gyllenbruna. Tillsätt bacon och låt allt sautera i 3–4 min.
  • Tillsätt rödvin och låt koka av i cirka 1 min. Tillsätt resten av in­gre­di­en­ser­na och låt sjuda i 2–4 timmar på svag värme. Tillsätt vatten. Smaksätt med salt och peppar.
  • Servera ev. grovt bröd eller vanligt ris till.

Närings­innehåll per person:

Energi: 389 kcal
Protein: 50 g
Fett: 9,7 g
Kolhydrater: 27,4 g
Kostfibrer: 4,8 g

Turbo-kycklinggryta
Turbo-kycklinggryta © Thomas Dahl

Turbo-kycklinggryta

Med curry, palsternacka, röd paprika, ­ingefära och äpple..

Ingredienser (till 4 pers):

600 g kycklingfilé i små tärningar
2 stora lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
200 g palsternacka
50 g ingefära
2 röda äpplen
saft och skal från en halv ekolime
2 msk curry
2 msk sweet chili
1 msk olivolja
1 burk kokosmjölk
3 dl vatten
salt och peppar

Gör så här:

  • Finhacka lök och vitlök i tärningar. Skär palsternacka, röd paprika och äpplen i tärningar och finriv limeskal och ingefära.
  • Sautera vitlök och lök i olivolja, tillsätt kycklingtärningar och curry. Fortsätt att steka tills kycklingtärningarna fått lite färg.
  • Tillsätt palsternacka, kokosmjölk, sweet chili, limesaft och limeskal samt ingefära och låt sjuda i 15–20 min. Smaksätt med salt och peppar.
  • Tillsätt äpplen och paprika först när rätten ska serveras.
  • Servera ev. ris eller fullkornsnudlar till.

Närings­innehåll per person:

Energi: 542 kcal
Protein: 36,1 g
Fett: 30 g
Kolhydrater: 36 g
Kostfibrer: 6,5 g

Fläskfilégryta
Fläskfilégryta © Thomas Dahl

Fläskfilégryta

Med paprika, syltlök, kalkonchorizo och champinjoner.

Ingredienser (till 4 pers):

500 g fläskfilé
100 g kalkonchorizo
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
100 g champinjoner
50 g syltlök (nyskalade eller som glaskonserv)
1 msk paprikapulver
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad timjan
4 dl vatten
1 msk olivolja
salt och peppar
hackad persilja som garnering

Gör så här:

  • Finhacka lök och vitlök. Dela champinjonerna i fyra. Skär chorizo i tärningar på 1 cm.
  • Stek fläskfilébitarna i olivolja i en stekpanna tills de är gyllenbruna på bägge sidorna.
  • Ta bort dem från värmen. Häll den resterande oljan i en kastrull och sautera lök och vitlök tills de blir blanka.
  • Tillsätt övriga ingredienser samt fläskfilébitarna och låt allt sjuda i 45 min. på svag värme. Smaksätt med salt och peppar.
  • Garnera med hackad persilja, och servera med mos eller vanligt ris.

Närings­innehåll per person:

Energi: 297 kcal
Protein: 34,7 g
Fett: 13 g
Kolhydrater: 12,2 g
Kostfibrer: 3,4 g 

Chiligryta
Chiligryta

Låt gärna chiligrytan puttra i 3–4 timmar och tillsätt vatten under tiden. 

© Thomas Dahl

Chiligryta

Med nötkött, kidneybönor, grön paprika och porter.

Ingredienser (till 4 pers):

600 g nötkött i tärningar (ca 1,5 cm)
2 stora lökar
4 vitlöksklyftor
100 g kokta kidneybönor
1 grön paprika
2 mogna tomater
100 g morötter
50 g selleri
2 dl porter
6 dl vatten
2 lagerblad
1 msk brun farin
2 tsk krossad chili
1 msk olivolja
salt och peppar
hackad kruspersilja som garnering

Gör så här:

  • Stek köttet i olivolja i en stekpanna tills det har fått lite färg och ta sedan bort köttet från värmen.
  • Skär grönsakerna i grova tärningar (ca 1 x 1 cm) och finhacka vitlöken.
  • Häll över den resterande oljan från stekpannan i en kastrull, och sautera lök och vitlök tills de blir blanka. Tillsätt porter och låt koka i 1 min.
  • Tillsätt övriga ingredienser och låt allt sjuda i 1,5 timme på svag värme. Smaksätt med salt och peppar.
  • Garnera med persilja.
  • Servera med grovt bröd, gröna linser eller rotfruktsmos.

Närings­innehåll per person:

Energi: 352 kcal
Protein: 35,2 g
Fett: 15,7 g
Kolhydrater: 20,2 g
Kostfibrer: 5,2 g

Vegetarisk gryta
Vegetarisk gryta

En matsked fettsnål creme fraiche passar också bra här.

© Thomas Dahl

Vegetarisk gryta

Med svarta bönor, linser, kikärtor, spenat, potatis, tomater och salladslök.

Ingredienser (till 4 pers):

1 stor lök
4 vitlöksklyftor
200 g potatis
100 g kokta svarta bönor
100 g kokta linser
50 g riven ingefära
50 g kokta kikärtor
100 g spenat
2 stora tomater
2 msk tomatpuré
1 msk paprika
1 msk curry
1 msk krossad spiskummin
1 msk garam masala
1 tsk kanel
1 msk olivolja
6 dl vatten
salt och peppar

Gör så här:

  • Finhacka lök och vitlök. Skär de resterande grönsakerna i tärningar på 1 x 1 cm.
  • Sautera lök och vitlök i olivolja i en kastrull tills de blir blanka.
  • Tillsätt övriga ingredienser och låt allt sjuda i 30 minuter på svag värme. Smaksätt med salt och peppar samt eventuellt lite chili om du gillar kryddstark mat.
  • Garnera eventuellt med finhackad salladslök och servera med en kålsallad bestående av vitkål marinerad i lite citronsaft med solros- eller pumpakärnor i. 

Närings­innehåll per person:

Energi: 236 kcal
Protein: 10,5 g
Fett: 5,5 g
Kolhydrater: 40,7 g
Kostfibrer: 9,2 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du solkräm när du tränar utomhus?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: