© iStockphoto

Så stärker du din hälsa med nötter

Ny amerikansk forskning visar hur mycket nötter man bör äta i veckan för att minska risken för att utveckla en lång rad livsstilssjukdomar.

9 augusti 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

En näve nötter om dagen kan vara ett stort steg på vägen mot en bättre hälsa. I varje fall visar en ny amerikansk studie att det finns ett starkt samband mellan ett regelbundet intag av nötter och färre inflammationer i kroppen.

Inflammation i kroppen har ett starkt samband med flera åkommor och sjukdomar, bl.a. demens, hjärt-kärlsjukdomar, fetma och vissa cancerformer. Man antar att ungefär en av fem lider av en kronisk inflammation i kroppen – de flesta utan att veta om det. Men med motion och rätt kost kan du minska risken för att hamna i den gruppen.

I studien från Brigham and Women’s Hospital och Harvard Medical School har forskarna undersökt kostvanorna hos över 5 000 försökspersoner, och mätt nivåerna av tre så kallade biomarkörer i försökspersonernas blod.

Ju högre nivå av de tre biomarkörerna interleukin 6, C-reaktivt protein och tumor necrosis faktor receptor 2 i blodet, desto högre grad av inflammation i kroppen.

Läs här om varför paranötter är så bra för immunförsvaret. 

Fem nävar nötter i veckan

Efter att ha justerat för ålder, behandlingshistorik, livsstil och andra variabler, kunde forskarna påvisa att de försökspersoner som åt mest nötter hade lägst nivåer av inflammationsmarkörerna i blodet.

Konkret visade studien att de som ätit minst fem nävar (portioner) nötter i veckan hade betydligt lägre nivåer av inflammationsmarkörerna jämfört med de som aldrig eller mycket sällan ätit nötter.

Jordnötter och trädnötter – som t.ex.: cashew-, pistage-, hassel-, pekan- och valnötter – innehåller en rad hälsofrämjande komponenter. Det gäller bl.a. magnesium, fibrer, L-arginin, antioxidanter och omättade fettsyror, men forskarna vet ännu inte vilka som skyddar mot inflammation.

Källa: American Journal of Clinical Nutrition

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: