En näve nötter om dagen kan vara ett stort steg på vägen mot en bättre hälsa. I varje fall visar en ny amerikansk studie att det finns ett starkt samband mellan ett regelbundet intag av nötter och färre inflammationer i kroppen.
Inflammation i kroppen har ett starkt samband med flera åkommor och sjukdomar, bl.a. demens, hjärt-kärlsjukdomar, fetma och vissa cancerformer. Man antar att ungefär en av fem lider av en kronisk inflammation i kroppen – de flesta utan att veta om det. Men med motion och rätt kost kan du minska risken för att hamna i den gruppen.
I studien från Brigham and Women’s Hospital och Harvard Medical School har forskarna undersökt kostvanorna hos över 5 000 försökspersoner, och mätt nivåerna av tre så kallade biomarkörer i försökspersonernas blod.
Ju högre nivå av de tre biomarkörerna interleukin 6, C-reaktivt protein och tumor necrosis faktor receptor 2 i blodet, desto högre grad av inflammation i kroppen.
Läs här om varför paranötter är så bra för immunförsvaret.
Fem nävar nötter i veckan
Efter att ha justerat för ålder, behandlingshistorik, livsstil och andra variabler, kunde forskarna påvisa att de försökspersoner som åt mest nötter hade lägst nivåer av inflammationsmarkörerna i blodet.
Konkret visade studien att de som ätit minst fem nävar (portioner) nötter i veckan hade betydligt lägre nivåer av inflammationsmarkörerna jämfört med de som aldrig eller mycket sällan ätit nötter.
Jordnötter och trädnötter – som t.ex.: cashew-, pistage-, hassel-, pekan- och valnötter – innehåller en rad hälsofrämjande komponenter. Det gäller bl.a. magnesium, fibrer, L-arginin, antioxidanter och omättade fettsyror, men forskarna vet ännu inte vilka som skyddar mot inflammation.
Källa: American Journal of Clinical Nutrition