Broccoli
© iStock

Så mycket vitaminer försvinner i broccoli vid kokning

Broccoli är proppfylld med viktiga vitaminer, men kokar man grönsaken för länge minskar innehållet av de nyttiga vitaminerna kraftigt.

19 augusti 2019 av Jesper U. Larsen

Hur mycket vitaminer försvinner i broccoli när man kokar den?

Jag brukar koka broccoli i fem minuter, men har hört att det inte är särskilt bra eftersom det försvinner en del vitaminer. Hur stor blir vitaminförlusten när man kokar broccoli? 

SVAR: Överdriven kokning av broccoli resulterar inte bara att den får en slapp konsistens – det minskar också innehållet av vitaminer och andra nyttigheter som gör den till en så bra supermat. 

Skonsam hantering är a och o när man tillreder broccoli eller alla andra grönsaker för den sakens skull. Försiktig tillagning ger också en mycket bättre smak. 

Oavsett tillagning är broccoli mättande tillbehör till middag. Den innehåller 3,2 gram fibrer per 100 gram, och de gör lika mycket nytta oavsett om grönsaken är rå, kokt eller ångkokt.

Så stor blir vitaminförlusten

  • Snabbstekning och förvällning: 10 %
  • 5 minuters kokning: 25 %
  • 30 minuters kokning: 75 %

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många kilometer cykelpendlar du varje dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig