Rödbetsshots

Rödbetsshots med ingefära och apelsin

Rödbetsshots: Boosta dina resultat med detta recept

Många löpare, triatleter och andra idrottsutövare upplever att de presterar bättre om de dricker rödbetsshots. Här är ett recept på goda och nyttiga rödbetsshots – som du snabbt och enkelt kan blanda till därhemma.

16 januari 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Rödbetans positiva påverkan på hälsan och prestationsförmågan har varit känd sedan länge – men nu har idrottare på allvar börjat att använda bland annat rödbetsshots för att förbättra sina resultat.

Läs mycket mer här om varför rödbetor är bra för dig.

Prestera bättre med rödbetsshots

Anledningen till att många idrottsutövare väljer rödbetor är att de innehåller massor av nyttiga näringsämnen som kroppen har nytta av för att prestera sitt bästa.

Rödbetor blev en ”snackis” efter att flera studier visat att en halv liter rödbetsjuice per dag gjorde att idrottsutövare gjorde av med mindre syre, och därmed förbättrades deras uthållighet – hos vissa med ända upp till 15%.

Anledningen till att man gör av med mindre syre efter att man har intagit rödbetsjuice är att rödbetan innehåller naturliga nitrat. Nitrat är ett ämne som får blodkärlen att utvidgas så att mer blod kan transporteras igenom – av samma anledning är rödbetan också känd för att kunna sänka blodtrycket. Dessutom kommer själva syreförbrukningen i de muskler som jobbar också att minska.

>> Få massor av tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

Hur blandar jag till egna rödbetsshots?

Det finns många olika varianter av hälsoshots, både dem som kan köpas och dem man kan blanda till själv. Vi rekommenderar denna hemgjorda variant, som förutom rödbetor också innehåller ingefära samt apelsiner, som är rika på C-vitaminer.

Många tycker kanske att rödbetsshots har en lite jordaktig smak, men bara man ser till att skala dem noga och blanda i något som smakar surt i shoten – i det här exemplet apelsiner, så blir smaken mycket bättre.

Ingredienser:

  • 2 rödbetor
  • 3 sura apelsiner
  • 1 ingefära

Gör så här:

Skala rödbetor och ingefära och skiva upp skalet och det vita köttet från apelsinerna. Lägg allt i en råsaftcentrifug.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: