Apelsinglaserad lax till två personer
Ingredienser (2 personer):
- 2 laxbitar à ca 175 g 1 fänkål
- 2 lime 1 citron havssalt
- en näve färska myntablad
- 1 msk extrajungfruolivolja
- 2 skivor grovt lantbröd
- Marinad till laxen
- 2 msk sojasås 4 msk apelsinsaft
- 1 msk lönnsirap 1 tsk finriven ingefära
- svartpeppar från kvarn
Gör så här:
Rensa fisken på ben. Blanda marinaden och pensla köttsidan av laxen med den. Lägg fisken på en tallrik med köttsidan ner i lite av marinaden. Täck med plastfolie och ställ in i kylen i en timme.
Gör en fänkålskrudité: skiva fänkålen tunt och marinera den i saften från limefrukten och en halv citron. Krydda med salt och peppar.
Stek fisken i olivolja i en teflonpanna, först på köttsidan i ca 3 minuter, vänd därefter och stek klart på skinnsidan.
Under den sista stekminuten hälls resten av marinaden över fisken – ös marinad över fisken några gånger med en sked.
Lägg upp fisken med lime- och citronklyftor och fänkålskrudité med mynta och servera med bröd till.
Näringsinnehåll per person:
- Energi: 552 kcal
- Protein: 39,3 g
- Fett: 25,9 g
- Kolhydrater: 43,1 g
- Kostfibrer: 4,8 g