Rödkålssallad – det nyttiga alternativet
Rödkålssallad är ett gott och nyttigt alternativ till klassisk, varm rödkål.
Klassisk rödkål, som man bl.a. äter till jul, kan lätt bli en alldeles för söt, mjuk och klibbig röra att äta. All krispighet och fräschhet saknas, och ibland frågar man sig själv om det verkligen är rödkål man sitter och äter. Och det är synd.
Rödkål är nämligen en mycket fiberrik kålsort med massor av vitaminer och mineraler och ett högt mättnadsvärde. Om du vill ha ut maximalt av rödkål, kan du gärna laga till en fräsch rödkålssallad på egen hand och låta de färdiga förpackningarna med rödkålssallad vara kvar matbutiken.
Med detta recept på rödkålssallad får du både rätt beska från kålen, rätt fett från valnötterna, sötma från de torkade tranbären och honungen samt en perfekt krispig konsistens. Smaklig måltid!
Ingredienser till rödkålssallad
Rödkålssallad till 10 portioner
- 1 rödkålshuvud
- 1 rödlök
- 2 nävar valnötter
- 2 äpplen
- 200 g torkade tranbär
- köttet från två apelsiner
- saften och skalet från en apelsin
- 2 dl rapsolja
- 1 tsk akaciahonung
- 1 msk balsamvinäger
- 1 litet knippe persilja
Tillagning
Finstrimla rödkålshuvudet och rödlöken.
Rosta valnötterna försiktigt i en torr stekpanna tills de är lite bruna och har utvecklat mer smak.
Blanda en dressing av apelsin (saft och rivet skal), olja, vinäger och honung. Smaka av.
Finhacka äpplena och apelsinerna och blanda dem med rödkålen, löken, valnötterna, tranbären och dressingen.
Låt rödkålssalladen dra i ca en timme. Strö till sist över finhackad persilja innan ni sätter er till bords.