© Valling.com

Rödbets- och äpplesallad med fetaost

Rödbetor innehåller bl.a. mättande fibrer, vitaminer och mineraler. Och de passar utmärkt ihop med äpplen, som bidrar med ett högt innehåll av C-vitamin.

Grov sallad: Rödbets- och äpplesallad med fetaost (2 personer)

Ingredienser: 150 g rödbetor 1 dl matvete 150 g röda äpplen 1 msk grovkornig senap 1 msk olivolja 3 msk balsamvinäger 20 g fetaost i tärningar Grovt salt och peppar från kvarn

Tillagning: Koka rödbetorna i lättsaltat vatten – det tar cirka 45 minuter om de är hela, men koktiden kan minskas om man skär rödbetorna i mindre bitar. Skölj dem därefter i kallt vatten och ta bort skalet. Koka matvetet efter anvisningen på förpackningen. Dela äpplena, ta bort kärnhuset men behåll skalet på. Skär äpplena och rödbetorna i tunna skivor. Vispa ihop balsamvinäger, senap, olivolja, salt och peppar till en vinägrett och vänd ner rödbets- och äpplebitarna i blandningen. Toppa med fetaost. Serveras som lunch, som förrätt med bröd eller som tillbehör till t.ex. ångkokt fisk.

Hälsovinster: Rödbetor innehåller bl.a. mättande fibrer, vitaminer och mineraler. De passar utmärkt ihop med äpplen, som bidrar med ett högt innehåll av C-vitamin. Fetaosten balanserar syrligheten med sin fetma – och salladen blir komplett med en lite bitter dressing.

Följ årstiderna Du får fräschare, mer välsmakande och nyttigare råvaror om du väljer grönsaker efter årstid. Ät grönkål i oktober och välj palsternacka och purjolök i januari – nyskördade grönsaker innehåller fler vitaminer och andra viktiga näringsämnen än grönsaker som förvarats länge.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta intar du proteinkakor och/eller proteindrycker i samband med träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig