Grov sallad: Rödbets- och äpplesallad med fetaost (2 personer)
Ingredienser: 150 g rödbetor 1 dl matvete 150 g röda äpplen 1 msk grovkornig senap 1 msk olivolja 3 msk balsamvinäger 20 g fetaost i tärningar Grovt salt och peppar från kvarn.
Läs mycket mer här om varför rödbetor är bra för dig.
Tillagning: Koka rödbetorna i lättsaltat vatten – det tar cirka 45 minuter om de är hela, men koktiden kan minskas om man skär rödbetorna i mindre bitar. Skölj dem därefter i kallt vatten och ta bort skalet. Koka matvetet efter anvisningen på förpackningen. Dela äpplena, ta bort kärnhuset men behåll skalet på. Skär äpplena och rödbetorna i tunna skivor. Vispa ihop balsamvinäger, senap, olivolja, salt och peppar till en vinägrett och vänd ner rödbets- och äpplebitarna i blandningen. Toppa med fetaost. Serveras som lunch, som förrätt med bröd eller som tillbehör till t.ex. ångkokt fisk.
Hälsovinster: Rödbetor innehåller bl.a. mättande fibrer, vitaminer och mineraler. De passar utmärkt ihop med äpplen, som bidrar med ett högt innehåll av C-vitamin. Fetaosten balanserar syrligheten med sin fetma – och salladen blir komplett med en lite bitter dressing.
Följ årstiderna Du får fräschare, mer välsmakande och nyttigare råvaror om du väljer grönsaker efter årstid. Ät grönkål i oktober och välj palsternacka och purjolök i januari – nyskördade grönsaker innehåller fler vitaminer och andra viktiga näringsämnen än grönsaker som förvarats länge.