Krämig och god blomkålssoppa med krutonger och färskhackad persilja
Ingredienser till 4 pers:
●1 stor blomkål (ca 600–800 g)
●2 stora grovhackade lökar
●2 vitöksklyftor
●4 msk olivolja
●2 msk citronsaft
●0,5 tsk rivet citronskal
●8–10 dl vatten
●2 dl fettsnål matlagningsgrädde
●salt och peppar
●4 skivor bröd (gärna torrt)
●1 msk torkad Herbes de Provence
Garnering
●50 g färskhackad kruspersilja
Gör så här:
●Skiva brödet i små bitar. Vänd ned brödbitarna med 2 msk olivolja, Herbes de Provence och lite salt. Bred ut dem på en ugnsplåt och grädda dem i ugnen på 180 grader i ca 10–12 min. Rör runt lite i dem 2–3 gånger under tiden.
●Ta bort bladen från blomkålen och skär bort den nedersta delen av stjälken. Skiva därefter blomkålen i mindre bitar.
●Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja i en kastrull tills löken blir ljusbrun.
●Tillsätt 8–10 dl vatten, blomkål och rivet citronskal. Låt allt sjuda i 25–30 min. på svag värme.
●Tillsätt matlagningsgrädde och citronsaft och blanda samman allt med en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar.
●Servera soppan med krutonger och färsk hackad persilja.

Blomkålssoppa med krutonger och färskhackad persilja