Tallrik med pasta och grönsaker
© Thomas Dahl

Vegopasta

Med färsk parmesan, stekt pumpa, rödlök, olivolja, citron, svarta bönor och färsk oregano

21 december 2017 av Anders Karmark

Vegopasta med grönsaker 

Ingredienser (till 4 pers):

400 g färsk spenatpasta
200 g pumpa (skalad, urkärnad och skuren i bitar)
100 g kokta svarta bönor
2 rödlökar
2 msk mörk balsamvinäger
1 msk socker (ev.)
2 msk olivolja
saft och rivet skal från en halv citron
100 g färskriven parmesanost
färsk oregano
salt och peppar

Gör så här:

  • Skiva rödlökarna tunt, dela skivorna mitt på och blanda dem i en skål med mörk balsam­vinäger och ev. socker. Låt dra i 10 min. Rör om i skålen då och då. Skär pumpan i tärningar om ca 1 x 1 cm.
  • Bryn pumpan i olivoljan i en het stekpanna i ca 4–5 min.
  • Tillsätt övriga ingredienser, förutom färsk oregano, och låt allt bryna i 3–4 minuter under konstant omrörning. Smaksätt med salt och peppar.
  • Koka den färska pastan.
  • Vänd ned pastan i grönsakssåsen. Garnera med färsk oregano. 

Näringsinnehåll per person:

Energi: 452 kcal
Protein: 18,9 g
Fett: 15,4 g
Kolhydrater: 62,3 g
Kostfibrer: 5,6 g

Rivna grönsaker
Pasta gjord på grönsaker

Vanlig pasta kan ersättas med hemlagad pasta gjord på tunna grönsaksstrimlor. Det ger variation till t.ex. vanlig spaghetti bolognese och ökar maträttens näringsvärde betydligt. Det är lättast att använda en så kallad grön­sakssvarv med vilken man kan göra långa, tunna strimlor av t.ex. squash, morötter, sötpotatis eller vitkål. 

© iStock

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig