Ett stabilt blodsocker är nyckeln för att hålla en jämn och bra energinivå hela dagen. För om blodsockret åker bergochdalbana så får det flera negativa konsekvenser.
Förutom att orken försämras så kan du få koncentrationssvårigheter och ett ökat sötsug. På sikt kan okontrollerade blodsockernivåer leda till åldersdiabetes, hjärtochkärlsjukdomar och andra livsstilssjukdomar.
Den goda nyheten är dock att du själv kan påverka dina blodsockernivåer i hög grad. Om du äter regelbundet – ca var tredje timme – och ser till att minska ned på intaget av tomma kalorier, och i ställetser till att äta mer hälsosamma kolhydrater, så bidrar det till att musklerna och hjärnan hela tiden förses med tillräckligt mycket energi.
En avgörande faktor är att kolhydraterna kombineras med andra bra ingredienser – vilket är fallet när det gäller den här månadens dynamiska duo, där potatissalladen kombineras med saftiga, proteinrika tonfiskbullar.
Ingredienser till 4 personer: 3 tonfiskburkar à 140 g 1 paprika, finhackad 1 rödlök, finhackad 1 knippe persilja, finhackad 1 färsk chili, finhackad 250 g fetaost (40+), tärnade 3 msk finmalet rågmjöl 3 ägg saften av en citron 1 msk rapsolja
Potatissallad 750 g färskpotatis 100 g skyr 2 msk majonnäs 1 tråg ruccola lite krossad chili salt, peppar
Gör så här: Häll bort vattnet från tonfisken och blanda den med samtliga ingredienser utom oljan. Rör ihop till en fast och fin färs.
Koka potatisen i saltat vatten tills den precis är mjuk. Skär i halvor och låt svalna.
Värm upp oljan i en stekpanna och forma 10–15 tonfiskbullar (ungefär lika stora som ägg) och stek dem som ”vanliga” köttbullar cirka 3–4 minuter på varje sida.
Rör ihop en dressing av skyr och majonnäs samt salt och peppar. Vänd ned potatisen i dressingen, blanda därefter chili och ruccola i salladen.
Näringsinnehåll
Energi 667 kcal Protein 56,7 g Kolhydrater 63,7 g– varav kostfibrer 7,2 g Fett 22,1 g