En dynamisk duo Ägg + spritärter.

Sydeuropeisk supermat

Förr var frittata mest känd för sitt höga innehåll av kolesterol. Men den här sydeuropeiska omeletten, som är gjord på ägg och grönsaker, är faktiskt en nyttig och kalorisnål rätt för alla som tränar.

28 juni 2013 av Recept: Mads Persson

Även om den sydländska omeletten innehåller en massa kolesterol så ska du inte oroa dig. Den är nämligen helt ofarlig. För trots sitt höga fettinnehåll är frittata smalmat som sätter fart på fettförbränningen.

Det beror främst på att måltiden innehåller mycket protein och lite kolhydrater som – till skillnad från pastaoch potatisrätter – håller blodsockret i schack efter en måltid. Det gör bl.a. att kroppen tär mer på sina fettdepåer för att frigöra energi.

Protein gör dessutom att det skickas mättnadssignaler till hjärnan som därmed dämpar behovet av stärkelse via maten. Den effekten förstärks ännu mer om du serverar en god grönsallad till.

Om du har konditionstränat före en huvudmåltid kan du behöva komplettera måltiden med en brödskiva eller två. Det påskyndar återhämtningen och fyller på musklernas kolhydratdepåer, sätter fart på återuppbyggnaden av all sliten kroppsvävnad och stärker immunförsvaret.

Frittata med spritärter (till 4 personer)

Ingredienser: 4 stora ekologiska ägg 4 dl lättmjölk 1 frp. färsk mozzarella, 45+ (ca 250 g) 8–10 halvtorkade tomater 1 knippe gräslök 1 finhackad lök 2 stora nävar spritade ärter 1 msk rapsolja 1 knivsudd salt och peppar

Gör så här:

1. Värm upp oljan i en tjockbottnad stekpanna och fräs den finhackade löken i ett par minuter tills den blir blank.

2. Vispa ihop ägg, mjölk, gräslök, salt och peppar. Tillsätt ärter och tomater i stekpannan och häll därefter över äggröran.

3. Sänk värmen och låt äggröran sätta sig nästan helt.

4. Slå på grillfunktionen i ugnen, lägg mozzarellaskivor över frittatan och ställ in stekpannan i ugnen (använd en panna med metallhandtag).

5. Håll koll på stekpannan och ta ut den först när mozzarellan har smält och är lätt gyllenbrun, samtidigt som äggröran har stelnat (ca 5–10 min).

6. Servera rätten varm, ev. med en grönsallad till.

En dynamisk duo: Ägg + spritärter

En del får kanske lite dåligt samvete när de äter ägg. Allt kolesterol kan ju omöjligen vara nyttigt? Den goda nyheten är att det inte är någon fara att äta ägg. Faktum är att det inte finns någon dokumenterad negativ effekt när ägg ingår i en för övrigt välkomponerad måltid. Det gäller speciellt om man kombinerar ägg med spritärter, som både bidrar med hälsosamma kostfibrer och antioxidanter. Kolesterolet som finns i ägg bidrar i sin tur till produktionen av könshormoner och cellväggar. När det gäller fibrerna så sänker de kolesterolnivåerna i blodet och antioxidanterna är bra för cirkulationssystemet eftersom de minskar kolesterolets påverkan på blodkärlen.

Näringsinnehåll

Energi 630 kcal Protein 42,5 g Kolhydrater 38 g – varav kostfibrer 7,6 g Fett 36,3 g

Innehållet är beräknat till en man som äter en tredjedel av den totala mängden (plus en rejäl portion sallad) som är beräknad för en familj bestående av två vuxna och två barn.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många dagar i veckan äter du hemlagat till middag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig