Ingredienser - 10 portioner
1 stort kalkonbröst 1,5 liter vatten 8–10 pepparkorn 2 lagerblad 10 msk salt 5 msk socker 4 rödbetor ett halvt grovt rågbröd (dagsgammalt) 2 msk olja 1 msk balsamvinäger 1 knippe körvel/persilja
Tillagning
(Dagen innan:) Lägg kalkonbröstet direkt i grytan med vatten, lagerblad, pepparkorn, salt och socker.
Koka upp och låt puttra i 15–20 minuter.
Låt kalkonbröstet stå svalt i lagen över natten.
Dagen därpå tas köttet upp ur lagen och skärs i tunna skivor. Skivorna läggs sedan ut på ett fat.
Därefter kokas rödbetorna i ca 20 min för att sedan skalas och skäras fint i små tärningar.
Rågbrödet skärs i lite större (1 x 1 cm) tärningar som vänds ned i olja och rostas på bakpapper i ugnen i 200 grader i ca 10 min tills de är knapriga.
Rödbetorna och krutongerna fördelas sedan över köttet, den finhackade körveln/persiljan strös över allt. Avslutningsvis droppas lite balsamvinäger över.