Ingredienser - 4 personer
450 g fullkornsspagetti
8–12 skivor parmaskinka
1 knippe persilja
4 msk riven parmesan
2 ägg
1 msk olivolja
salt och peppar
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader, och ställ en kastrull på spisen med mycket saltat vatten till pastan.
Lägg parmaskinkan på ett bakplåtspapper i en långpanna och ugnsbaka i cirka 10 minuter tills den är spröd.
Lägg pastan i det kokande vattnet och koka den tills den är ”al dente”. Häll av vattnet och ställ åt sidan så länge.
Finhacka persiljan och strimla parmaskinkan i små, små skivor och ställ allt åt sidan.
Värm upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta och tillsätt pastan. Rör om och tillsätt vispat ägg, parmesan, peppar och persilja.
Lägg upp allt och servera med strimlad, spröd parmaskinka ovanpå och gör eventuellt en grönsallad av det du har hemma i kylskåpet.
Det finns nästan hur många sätt som helst att laga till pasta och spagetti på. Den pastarätt som går snabbast brukar dock vara det vanligaste alternativet när man kommer hem trött efter jobbet. Spagetti carbonara med fläsk, grädde, ägg och parmesan är en riktig klassiker.
Rätten behöver dock uppgraderas för att den ska bli nyttigare. Först och främst handlar det om att byta ut den vanliga vita pastan mot fullkornspasta. Det gör att innehållet av kostfibrer, som är bra för matsmältningen och kolesterolvärdet, ökar. Fibrer innehåller också många vitaminer och mineraler.
Nästa åtgärd är att ta bort fettbomberna och göra en sås av olivolja, som är bra för hjärtat, och ägg, som innehåller en hel del protein, samt mager skinka. Parmesanosten får vara kvar; den innehåller 50 procent mer protein än magert kött. En lätt grönsallad gör pastamiddagen komplett.
Näringsinnehåll per portion
Energi 749 kcal Protein 38,7 g Kolhydrater 110,5 g Kostfibrer 14,4 g Fett 20 g