Satay med vitkålssallad och potatis

Kycklingsatay med vitkålssallad och färskpotatis är perfekt till en mysig grillafton. Det smakar gott och innehåller massor av protein, kostfibrer och vitaminer.

11 augusti 2011

Ingredienser - 4 personer 600 g kycklingfiléer 1 msk sesamolja (rapsolja kan också användas) 1 tsk soja limesaft 4 grillspett eller träspett ett halvt vitkålshuvud 1 tsk dijonsenap 1 tsk akaciahonung 4 msk rostade sesamfrön 0,5 dl hackad färsk dill 3–4 msk grekisk yoghurt 10% 1,4 kg färskpotatis

Tillagning Blanda marinad av olja, soja och limesaft. Lägg kycklingen i marinaden och placera allt i en plastpåse. Skaka om och låt ligga i kylskåpet i 15 min.

Lägg träspetten i vatten i ca 15 min. så att de inte bränner fast på grillen.

Skär kålen i tunna strimlor. Blanda med senap, honung, sesamfrön, dill och yoghurt. Salladen ska vara krämig och söt med en touch av stark senap.

Sätt filéerna på spetten och grilla dem utan att de bränns vid. Servera med nykokt färskpotatis.


A tt marinera kött är ett bra grilltips. Inte minst kycklingkött. Marineringen ger smak och gör köttet saftigare och man undviker därmed den torra, lite sega konsistensen som ibland kan vara förknippad med grillad kyckling.

Vill du lyckas med grillningen är det därför bra att marinera köttet. Men det är inte bara för smakens och mörhetens skull som det är bra att marinera. Marineringen förkortar också köttets stektid och motverkar att kycklingen bränner fast. Det är även bra för hälsan eftersom det förhindrar utvecklingen av de cancerframkallande stekmutagener som bildas om köttet steks för hårt på grillen.

Välj helst små kycklingbitar, t.ex. innerfiléer, som inte behöver grillas så lång tid. På ett grillspett passar de perfekt eftersom de kan tillredas utan stekfett. Bjud på lite spröd vitkål som tillbehör och njut av av alla de nyttiga kostfibrer du får i dig. Kostfibrerna är bra för matsmältningen samtidigt som de ger en fyllig och bra mättnadskänsla.

Färskpotatis är pricken över i:et för hälsan. Den innehåller en typ av kolhydrater som är nyttigare jämfört med gammal potatis. Den sistnämnda gör att det går åt mer energi på att ta upp energi, till skillnad från nypotatis som mättar bättre och som påverkar blodsockret mindre.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: