Rotsellerisoppa med färsk timjan

En varm soppa passar perfekt under hösten. Den här fylliga rotsellerisoppan med färsk timjan, tryffelolja och grovt bröd ger dig en välsmakande meny som dessutom stärker din hälsa.

23 september 2011

Ingredienser - 4 personer 1 skalad rotselleri 1 msk olivolja 2 vitlöksklyftor 1 purjolök 2 stora bakpotatisar 2 dl grädde (13 %) saften från en halv citron bladen från två stjälkar timjan 1 tsk tryffelolja 4 skivor grovt bröd à 50 gram 300 gram kokt kycklingkött eller annat kött – eller ev. köttrester från kvällen före

Tillagning Värm oljan i en tjockbottnad gryta och fräs vitlöken tills den är gyllenbrun. Tillsätt fint strimlad rotselleri, purjolök och potatis. Fortsätt att steka grönsakerna.

Häll vatten över så att det når ca 4 cm över grönsakerna i grytan. Koka dem tills de är mjuka. Tillsätt grädde och rör tills soppan blir len.

Tillsätt citronsaft, timjanblad och tryffelolja, och smaksätt med salt och peppar. Lägg den kokta kycklingen i soppan. Servera soppan rykande varm med grovt bröd till.


En värmande rotsellerisoppa passar bra när hösten på allvar har gjort sitt intåg. Och det är inte nog med att soppan värmer skönt; den innehåller också massor av vitaminer och kostfibrer, vilket gör att den mättar länge.

Rotsellerin är dessutom rik på B-, C- och K-vitaminer samt mineralen kalium. Men det bästa med rotfrukten är ändå det höga innehållet av kostfibrer. Fibrerna bidrar i hög grad till en fyllig och bra mättnadskänsla, eftersom fibrerna sväller i magen och tarmen. Påverkan på tarmen bidrar dock till mer än bara en bra mättnadskänsla. Ett stort intag av kostfibrer gynnar nämligen också kolesterolvärdet och minskar risken för olika cancerformer. Det beror på att fibrerna sätter igång peristaltiken i tarmarna och därmed transporteras maten snabbare genom tarmsystemet. Det minskar i sin tur den tid som de ev. cancerframkallande ämnena i maten har kontakt med tarmarna.

Vi har valt att ta med kyckling i soppan, men det går lika bra med andra köttsorter. Köttet gör att soppan mättar bra. Det animaliska proteinet gör att mättnadssignaler skickas till hjärnan, och att soppan stannar kvar längre i magsäcken. Det beror på att proteinet först måste brytas ned till mindre delar, innan det skickas vidare ned i tarmen.

Näringsinnehåll per portion

Energi 722 kcal Protein 36,6 g Kolhydrater 98,2 g Kostfibrer 14,6 g Fett 23,5 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: