Ingredienser - 4 personer
ca 600 g färsk laxfilé (bör ha varit fryst i minst 24 timmar innan den tas fram) saft av en citron 1 tsk dijonsenap 1 tsk honung 2 msk olivolja 1 knippe gräslök 0,5 blomkålshuvud 6 skivor grovt bröd
Tillagning
Tina laxen i kylskåpet och skär sedan den upptinade laxen i bitar. Skär i så tunna skivor som möjligt med en vass kniv.
Fördela laxfiléerna på fyra tallrikar.
Vispa ihop senap, honung, citronsaft samt olja till en tjock, krämig marinad.
Bred ut marinaden över laxen och låt marinera i cirka 10 min.
Finhacka den färska blomkålen så att den nästan blir till smulor och strö över laxen.
Garnera till sist laxrätten med klippt gräslök och servera ett gott grovt bröd till.
För att fiskrätten ska bli lyckad så måste fisken vara av högsta kvalitet.
Rå fisk är faktiskt ännu nyttigare än tillagad fisk. Obehandlad fisk är ofta också godare vilket i sin tur gör att man äter mer och därmed håller sig mätt längre tid. Den råa varianten gör helt enkelt att man får i sig mer av alla de näringsämnen som finns i fisk.
När det gäller lax så är den i synnerhet rik på nyttiga omega 3-fettsyror och D-vitamin, två näringsämnen som är mycket viktiga för hälsan. D-vitamin stärker bl.a. skelettet, men även immunförsvaret blir starkare om vitamindepåerna är fulla. Dessutom påverkas humöret positivt. Omega 3-fettsyrorna bidrar i sin tur till ett friskare cirkulationssystem genom att de bl.a. förebygger blodpropp.
Fettsyrorna påverkar dock flera funktioner i kroppen. Ny forskning visar t.ex. att man kan styrketräna effektivare om man får i sig omega 3-fett. De nyttiga fettsyrorna förebygger också inflammationer i kroppen samt är viktiga för hjärnan.
Näringsinnehåll per portion
Energi 664 kcal Protein 45,9 g Kolhydrater 56,9 g Kostfibrer 12,8 g Fett 31,1 g