Pytt i panna med rödbetor

Tack vare några små, men mycket viktiga förändringar, så platsar den här klassiska och smakfulla vardagsrätten på Aktiv Tränings hälsosamma lunchtallrik.

13 april 2019

Ingredienser - 4 personer ca 800 gram kokt potatis utan skal 8 kycklingkorvar á 75 gr 1 finhackad lök 1 tsk smör 3 tsk paprika 1 burk tomatpuré (ca 75 gr) 1 burk majs 1 röd paprika, tärnad 2 dl lättmjölk färsk purjolök 150 gram inlagda rödbetor salt och peppar

Tillagning Smält lite smör i en stekpanna och fräs löken tills den är gyllenbrun. Tillsätt tunt skurna korvskivor, potatis samt paprika. Fortsätt att steka tills allt får en rödaktig nyans.

Lägg i majs, paprika och tomatpuré och stek vidare i ett par minuter. Tillsätt mjölk och låt allt småputtra under lock ytterligare några minuter.

Smaksätt med salt och peppar och garnera med strimlad purjolök. Servera med rödbetor och ev. grovt bröd.


Husmanskost är något som alla har associationer till och oftast en åsikt om huruvida det är gott eller inte, nyttigt eller onyttigt. Husmanskosten har ofta blivit beskylld för att vara alltför fet och näringsfattig. Och visst finns det en del rätter som inte platsar på en hälsomeny.

Husmanskost i sig behöver dock inte vara fet och onyttig om man tänker efter hur man lagar till den. Är man sparsam med feta ingredienser och steksmör och dessutom adderar grönsaker och rotfrukter så får man i de flesta fall en utmärkt måltid. Pytt i panna är ett bra exempel på en rätt som i många fall har ett obalanserat innehåll av näringsämnen.

Men med ett par små förändringar kan den klassiska svenska lunchrätten bli nyttigare. Kycklingkorv påverkar t.ex. näringsvärdet. Om man väljer ett fettsnålare alternativ så sjunker kalorivärdet en del. Men det räcker inte bara med fettsnål korv. Det behövs även grönsaker som t.ex. lök, rotfrukter och majs för att resultatet ska bli nyttigare – och mycket godare – än originalet.

Näringsinnehåll per portion

Energi 748 kcal Protein 37,1 g Kolhydrater 79,3 g Kostfibrer 9,5 g Fett 33,7 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: