En dynamisk duo: Kikärter + animaliskt protein.© Valling.com

Protein i mängder

Förutom att protein fungerar som byggmaterial för musklerna så gör näringsämnet också att man håller sig mätt länge och inte småäter. Den här goda och nyttiga träningsmåltiden är full av protein.

27 november 2013 av Martin Kreutzer. Opskrift: Mads Persson.

Många förknippar kanske ett högt proteinintag med stora muskler. Den kopplingen stämmer också eftersom det sedan urminnes tider är känt att

protein

behövs för att bygga större muskler. Det beror på att proteinet i magsäcken spjälkas till aminosyror som används för att bygga upp musklerna.

Den funktionen är dock inte bara viktig efter tunga styrkepass; den gäller också efter konditionsträning som löpning eller cykling. Då ökar nämligen inte bara belastningen på cirkulationssystemet utan även på muskelfibrerna. Och därför är det bra att äta som en kroppsbyggare.

För det ändamålet passar den här maträtten perfekt – den är nämligen mycket rik på protein! Vegetabiliskt och animaliskt protein, från kikärter respektive lammkött, kombineras med kalorisnåla auberginer och saftiga russin som bidrar med massor av antioxidanter. Sammanfattningsvis ger det en nyttig och fyllig träningsmåltid som garanterat gör att man blir mätt.

Lammgryta med kikärter (till 4 personer)

Ingredienser:
400 g lammkött i tärningar (mycket fint trimmat)
3 msk rapsolja
2 rivna vitlöksklyftor
1 finhackad lök
1 tsk mald gurkmeja
0,5 tsk mald kanel
1 tsk mald spiskummin
1 burk krossade tomater
1 konservburk kikärter
4 msk russin
2 auberginer
4 skivor fullkornsbröd

Gör så här:

1. Värm 1 msk olja i en stekpanna och stek vitlök och lök i ett par minuter.

2. Tillsätt lammkött och fortsätt steka tills köttet börjar bli brunt. Tillsätt malda kryddor och fortsätt att steka tills köttet är helt genomstekt.

3. Tillsätt krossade tomater, kikärter samt russin och låt sjuda under lock i 30–40 minuter tills köttet är mört.

4. Skär under tiden auberginer i tunna skivor (ca 0,5 cm) och vänd ned dem i det som är kvar av oljan. Värm stekpannan och stek skivorna ca 2 min. på varje sida. Låt dem sedan rinna av på ett hushållspapper så att fettet sugs upp.

5. Servera lammgrytan rykande varm med stekta auberginer på toppen och med ett par skivor fullkornsbröd till.

Näringsinnehåll

Energi 722 kcal Protein 42,4 g Kolhydrater 91,6 g – varav kostfibrer 20 g Fett 25,3 g

Innehållet är beräknat till en man som äter en tredjedel av den totala mängden som är beräknad för en familj bestående av två vuxna och två barn.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: