Läs också

Omelett med lax

© Valling.com

Pestotorsk med persiljerotspuré

Torsk är inte bara nyttigt för hälsan. Om man uppdaterar denna maträtt kan den bli både nyttigare och kalorisnålare och få ett större innehåll av protein och grönsaker.

14 november 2011 av Martin Kreutzer

Ingredienser - 4 personer 4 st torskfiléer à ca 150 g (helst av ryggen) 8 skalade persiljerötter 4 nävar körsbärstomater 2 tsk balsamvinäger 4 msk olivolja 4 msk grön pesto 1 citron salt och peppar 4 skivor grovt bröd à 60–70 g

Tillagning Skär persiljerötterna i mindre bitar och koka dem mjuka i saltat vatten.

Värm ugnen till 150 grader. Lägg torskbitarna i en ugnssäker form, häll över grön pesto och ställ in i ugnen i ca 15 min. Känn efter försiktigt med en gaffel om fisken är genomstekt.

Medan fisken är i ugnen blandas de mjuka och varma persiljerötterna till en puré med lite citronsaft, 2 msk. olivolja, salt och peppar.

Lägg torsken ovanpå persiljerotspurén, blanda sedan körsbärstomaterna med balsamvinäger och olivolja, och servera genast.


Ugnsbakad torsk är lättlagad och går snabbt att tillreda. Det gör att denna fiskrätt passar perfekt som vardagsmat. Dessutom innehåller torsk få kalorier, men mycket protein. Och, som flera forskningsstudier visar, finns det inget annat näringsämne som mättar bättre för varje kalori än protein.

Att det tar tid för kroppen att omsätta protein gör också att det blir lättare att hålla vikten. Det har visats att t.ex. fiskprotein kan påverka kroppens ämnesomsättning så att 25–30 procent av proteinkalorierna inte tas upp, utan ”går upp i rök”. De kalorierna behöver man alltså inte motionera bort. Ytterligare en fördel med protein är att upptaget av kolhydrater minskar i kroppen. Resultatet blir en mindre blodsockerpåverkan och en fylligare mättnadskänsla.

Kolhydraterna i maträtten är också bra för kroppsvikten och mättnadskänslan. I det sammanhanget kan persiljerötter vara ett bra alternativ till potatis som innehåller betydligt fler kalorier. Och tomater platsar självklart också på tallriken. En beståndsdel som slutligen är värd att nämna är de enkelomättade fettsyrorna som bidrar till en ökad förbränning av bukfettet.

Näringsinnehåll per portion

Energi 655 kcal Protein 42,9 g Kolhydrater 72,2 g Kostfibrer 16,6 g Fett 25,4 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: