© Valling.com

Persiljerotssoppa med krutonger

Den här goda och värmande vintersoppan innehåller en massa nyttiga näringsämnen som är bra för immunförsvaret.

25 januari 2013

Ingredienser - 4 personer 6 persiljerötter 2 msk olivolja 2 stora potatisar 1 purjolök 1 vitlöksklyfta 1–1,5 liter grönsaksbuljong 1 stjälk färsk timjan citron, salt och peppar 6 skivor dagsgammalt grovt, osötat rågbröd 150 g kokt kycklingkött

Tillagning Skala alla grönsaker och skär dem i stora bitar.

Värm 1 msk olja i en gryta och sautera grönsakerna tills de precis börjar att få färg – ca 5–6 min.

Häll över buljong och låt soppan koka i ca 30–40 min eller tills grönsakerna är möra.

Skär under tiden rågbrödet i tärningar och pensla dem med olja. Lägg dem på bakpapper på en plåt i mitten av ugnen och grilla dem spröda i ca 10 min. på 200–225 grader.

Mixa soppan – helst med en mixerstav – tills den är slät. Lägg i kycklingen och låt allt bli varmt.

Smaksätt med färsk timjan, salt, peppar och citron. Servera soppan rykande varm med spröda rågbrödskrutonger i.

Om persiljerotssoppa med krutonger

Soppa passar perfekt på vintern. Under den här årstiden då de flesta tillbringar mer tid inomhus än utomhus, och många rör på sig mindre än på sommaren, så är det lätt att bli smittad av förkylningar eftersom immunförsvaret sätts på hårda prov.

En het soppa gjord på blandade grönsaker ger ett suveränt skydd mot sjukdomar tack vare att immunförsvaret stärks. Med soppa i tallriken är det lätt att få i sig 400–500 gram grönsaker, och tillsammans med dem massor av immunförsvarsstärkande vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Om du följer receptet här intill och mixar grönsakerna som ingår i soppan med spadet, så bevaras också alla nyttigheter som grönsakerna innehåller. Om målet är att gå ned i vikt kommer du också att ha nytta av soppan eftersom den mättar bra. Det beror främst på att kyckling innehåller en hel del protein. Och gårdagens matrester passar perfekt i soppan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: