Nötkött i kokosmjölk med potatis

Nötkött och kokosmjölk är två omdiskuterade ingredienser som är bättre än sitt rykte. Här är ett recept på en nyttig och lättlagad middag.

2 januari 2013

Ingredienser - 4 personer ca 400 g tärnat nötkött 1 msk rapsolja 2 stora potatisar (skalade) 2–3 tsk grön currypasta 1 burk kokosmjölk 0,5 broccolihuvud i buketter 1 citron 2 msk jordnötter 1 knippe färsk koriander salt och peppar

Tillagning Värm oljan i en tjockbottnad stekpanna och stek köttet häftigt på hög värme tills det har fått färg. Det tar ca 3–4 min.

Skär potatisen i små tärningar à cirka 1 x 1 cm, och stek dem med köttet ett par minuter.

Tillsätt currypastan, stek lite till tills det doftar starkt och kryddigt, och häll kokosmjölk över köttet och potatisen.

Låt rätten sjuda i ca 15 min. Tillsätt broccolibuketterna mot slutet. De ska vara spänstiga när de serveras.

Smaka av med citron, salt, peppar och ev. ännu mer currypasta. Servera rätten rykande varm och toppa med jordnötter och färsk koriander.

Om nötkött i kokosmjölk med potatis

Nötkött har på senare år ofta varit omdiskuterat i media. Det har bland annat beskyllts för att kunna orsaka cancer. Men så länge det handlar om svenskt kött från djur som inte är genmanipulerade eller givits tillväxthormon, så finns det ingen anledning att undvika charkdisken i butiken.

Tvärtom är nötkött en utmärkt proteinkälla, en av våra viktigaste järnkällor och rikt på en massa nyttiga B-vitaminer. När det gäller kokosmjölk så har det också varit omtvistat eftersom fettet i kokosnötter är av den mättade typen, vilket som bekant anses vara farligt för hjärta och blodkärl.

Ny forskning tyder dock på att mättat fett inte är så farligt, och att kokosmjölk har haft ett oförtjänt dåligt rykte. Frånsett en god smak innehåller kokos många nyttiga ämnen som vi inte kan klara oss utan, bl.a. protein, nyttigt fett, långsamma kolhydrater och en rad olika vitaminer och mineraler.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: