Vitkål Den är både kalorisnål och rik på kostfibrer som är bra för matsmältningen. Men det bästa av allt är innehållet av antioxidanter som stärker immunförsvaret.

Mustig smak – utan fett

Massor av smak, få kalorier och en rad hälsosamma ämnen ingår i den här goda och lättlagade sommarrätten. Fläskfilé och coleslaw är en perfekt måltid för alla med en aktiv livsstil.

5 september 2013 av Martin Kreutzer. Opskrift: Mads Persson.

Den här goda, näringsriktiga och kalorisnåla maträtten kan man med gott samvete äta mycket av. En av de bästa ingredienserna är vitkålen som är en av de främsta anledningarna till att den här rätten är så nyttig. För i likhet med andra kålsorter tillhör den naturens verkliga pärlor.

Fiberinnehållet är högt vilket är bra för att mag- och tarmsystemet ska hållas i trim. Dessutom bidrar vitkålen med mycket antioxidanter som stärker immunförsvaret. Morötter, vitlök och citron förstärker den effekten i den här grönsaksrika måltiden.

Som om inte detta vore nog så behöver man heller inte oroa sig särskilt mycket över storleken på portionerna. Dressingen är mager, men har ändå en fyllig och krämig smak. Hemligheten är kombinationen av skyr och creme fraiche. Eftersom den proteinrika fläskfilén också är mycket fettsnål så blir det totala kalorivärdet överraskande lågt.

Därför kan man med gott samvete också unna sig lite grovt bröd till maten.

Fläskfilé med somrig coleslaw (till 4 personer)

Ingredienser: 1 fläskfilé, ca 500 g 1 knippe rosmarin Saft och skal av 1 citron 2 vitlöksklyftor, pressade 2 msk olivolja 2 morötter, finrivna 0,5 vitkål, finhackad 1 squash, finriven Ca 4 msk skyr/kesella Ca 4 msk creme fraiche (9 %) 1 tsk pepparrot, finriven 2 msk sesamfrön, rostade 1 knippe färsk dill

Gör så här:

1. Använd en mortel och mosa rosmarin, vitlök, saft och skal av citronen samt olja till en tjock massa.

2. Gnid in marinaden över hela fläskfilén och låt stå i ca en halvtimme.

3. Blanda squash, morötter och vitkål med en dressing gjord på skyr/kesella, creme fraiche, pepparrot, rostade sesamfrön och finhackad dill. Det ska vara drag i dressingen som även ska vara krämig.

4. Stek fläskfilén i en stekpanna på hög värme. Därefter ska den in i ugnen på 200 grader i 15–20 min. Om du använder en stektermometer ska temperaturen i fläskfilén vara omkring 65 grader.

5. Låt köttet vila under en handduk i 10 min. innan du skär upp det. Servera med coleslaw och grovt bröd.

Näringsinnehåll

Energi 642 kcal Protein 45,9 g Kolhydrater 81,2 g – varav kostfibrer 19,1 g Fett 19,2 g

Innehållet är beräknat till en man som äter en tredjedel av den totala mängden + två skivor rågbröd. Rätten är beräknad för en familj bestående av två vuxna och två barn.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: