Tallrik med pasta och lax
© Thomas Dahl

Laxpasta med färsk mozzarella och spenat

Äter du tillräckligt med fisk? Komplettera ditt fiskbehov med denna goda pastarätt med lax, mozzarella och spenat. Smaklig måltid.

11 december 2017 av Anders Karmark

Laxpasta med färsk mozzarella, spenat, rivet citronskal och olivolja

Ingredienser (till 4 pers):

400 g färsk fullkornspasta
500 g laxfilé
100 g färsk mozzarella
150 g babyspenat
rivet skal från en citron
1 msk olivolja
salt och peppar


Därför ska du äta mer lax.

Gör så här:

  • Ugnsbaka laxen i 200 g i ca 10 min.
  • Skiva mozzarellan och dela skivorna i fyra delar. 
  • Koka pastan och blanda med olivolja, citronskal och babyspenat. 
  • Smaksätt med salt och peppar. 
  • Lägg laxen på pas­tan och garnera med mozzarella.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 535 kcal
Protein: 37,9 g
Fett: 23,8 g
Kolhydrater: 36,1 g
Kostfibrer: 7 g

Pasta
Är pasta nyttigt?

Tillsammans med ris, potatis och bröd har pasta varit ett omdiskuterat livsmedel bland kostexperterna de senaste åren. Fullkornsvarianterna innehålller emellertid både långsamma kolhydrater, massor av vitaminer och mineraler samt tillräckligt med kostfibrer för att täcka hela dagsbehovet under en och samma måltid. Pastan blir dessutom ännu nyttigare om man äter den kall, t.ex. i en pasta­sallad. Om pastan får svalna påverkas inte heller blodsockret lika mycket samtidigt som tarmfloran stärks. Det har i sin tur stor betydelse för immunförsvaret. 

© iStock

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: