Lax med skydd av vallmofrö

Om fisk steks alltför häftigt kan det bildas hälsofarliga ämnen. I den här salladen har vi därför valt att panera laxen i ett skyddande lager vallmofrö. Fröna bidrar med antioxidanter och gör måltiden nyttigare.

19 april 2013 av Opskrift: Mads Persson

Vallmopanerad lax. Den kombinationen kanske du inte har hört talas om tidigare, men tack vare huvudingredienserna blir den här måltiden en riktig vitaminbomb.

Synergieffekten uppstår när laxkotletterna paneras i vallmofrö. Förutom att fiskrätten blir rik på antioxidanter så bidrar fröna också med en skyddande hinna som gör att det inte bildas farliga ämnen då fisken steks.

Cancerforskarna har nämligen konstaterat att det bildas s.k. stekmutagener när fisk och kött utsätts för stark värme, och dessa ämnen kan vara cancerframkallande.

Det kan dock undvikas på flera sätt – t.ex. genom att värmen sänks, att köttet marineras eller skärs i småbitar så att det kan stekas snabbare.

Eller också gör man som i det här exemplet, där kombinationen av vallmofrö och fisk gör att laxen kan stekas som vanligt i en stekpanna.

Eftersom rätten innehåller grönsaker och fiskoljor så passar den perfekt efter ett träningspass eller som en nyttig middag för hela familjen.

Ingredienser (4 personer) ca 400 g färsk lax (3–4 portionsbitar) 3 msk vallmofrö, blå 500 g babyspenat 3 msk rostade mandlar ca 750 g små kokta potatisar, i halvor körsbärstomater, i halvor 1 rödlök, finhackad 3 msk rapsolja saften av en citron 1 tsk dijonsenap

Gör så här: Strö vallmofrö i ett tunt lager på en tallrik och vänd laxen i fröna så att de blir jämnt fördelade.

Stek därefter laxen på svag värme i 7–8 min. på varje sida, låt svalna och skär sedan fiskköttet i tärningar.

Skölj spenaten och blanda den med mandlar, potatis, tomater och lök.

Rör ihop en tjock dressing av olja, citron och senap, och blanda med salladen.

Fördela laxbitarna över salladen.

Top salaten med laksestykkerne.

En dynamisk duo: vallmofrö och fet fisk

Förutom att laxen smakar bättre så bidrar vallmofröna också till att fisken får en läcker och spröd konsistens. Det är dock inte bara därför som vi panerar fisken. Fröna gör nämligen att fisken blir saftigare och att den kan stekas längre tid utan att den torkar ut. Genom att hålla temperaturen nere så undviker man att fiskens nyttiga omega-3-fettsyror förstörs av värmen. Dessutom – och nu blir det ännu intressantare – visar undersökningar att vallmofrön är rika på nyttiga antioxidanter som skyddar mot att det bildas farliga ämnen i laxen.Med vallmofrön som skydd så bildas det i stort sett inga farliga ämnen alls i laxen, och man kan därför, utan problem, steka fisken i en vanlig stekpanna.

Näringsinnehåll

Energi 751 kcal Protein 40,3 g Kolhydrater 65,3 g – varav kostfibrer 10,6 g Fett 39,7 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Varför började du med löpning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig