© Valling.com

Kyckling i curry med grönsaker

Träningsmåltiden innehåller massor av grönsaker. Den här menyn gör att man lätt får i sig de rekommenderade dagliga 500 grammen.

24 februari 2019 av Martin Kreutzer og Mads Persson

Ingredienser - 4 personer

3–4 st kycklingbröst 1 msk rapsolja 1–2 msk curry 2 tsk riven ingefära 5 dl standardmjölk en citron salt och peppar 400 g sockerärter 400 g böngroddar 150 g råris

Tillagning

Koka råriset enligt anvisningen på förpackningen.

Värm oljan i en tjockbottnad gryta. Blanda i curryn och ingefäran i oljan och låt fräsa i ett par minuter. Det ska dofta starkt av kryddor.

Skär kycklingbrösten i lagom stora bitar och fräs dem ett par minuter i pannan.

Häll över mjölken och låt rätten koka upp och sjuda i ca 15 minuter tills såsen har blivit något reducerad och börjat tjockna.

Ta bort grytan från plattan. Smaksätt med salt, peppar och citron. Tillsätt sockerärter och böngroddar och servera rätten medan grönsakerna är krispiga. Servera med råris till.

Om kyckling i curry

Med en ordentlig mängd grönsaker i middagen är det inte svårt att nå upp till Livsmedelsverkets rekommendation om minst 500 gram frukt och grönt per dag. Nu är det dock inte för den statliga myndighetens skull som man ska äta mer grönsaker, utan för hälsans skull.

Det handlar nämligen om alla de antioxidanter som finns i frukt och grönsaker. Dessa nyttiga näringsämnen stärker hälsan, och gör att man kan undvika förkylningar och att träningsvärk kan lindras. På lång sikt anser forskare dessutom att demens, depressioner, grå starr och hjärt-kärlsjukdomar kan förebyggas om man får i sig mer antioxidanter.

Det effektivaste sättet att få i sig tillräckligt med nyttigheter är att äta mer grönsaker till lunch och middag. Den här gången har vi tagit en klassisk maträtt, kyckling i currysås, och utökat den med massor av goda och knapriga grönsaker.

Näringsinnehåll per portion

Energi 610 kcal Protein 50 g Kolhydrater 65,5 g Kostfibrer 6,7 g Fett 17,7 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: