Läs också

Tallrik med pasta och grönsaker

Vegopasta

Pasta carbonara
© Thomas Dahl

Krämig pasta carbonara

Piffa upp den populära pasta carbonaran med krispig parmaskinka, lök, tomat och broccoli.

2 januari 2018 av Anders Karmark

Pasta carbonara med en twist med krispig parmaskinka, lök, tomat och broccoli

Ingredienser (till 4 pers):

200 g fullkornspasta, penne
2 lökar
2 stora tomater
1 broccoli
8 skivor parmaskinka
4 dl lättmjölk
50 g finriven parmesanost
1 tsk torkad timjan (eller färsk)
salt och peppar
1 msk olivolja
hackad persilja som garnering

Gör så här:

  • Koka pastan och låt den svalna.
  • Finhacka lökarna och skär tomaterna i tärningar. 
  • Plocka broccolin i små buketter.
  • Ugnsbaka parmaskinkan i 180 grader i ca 10 min.
  • Fräs lökarna i olivolja tills de blir gyllenbruna i en stekpanna. 
  • Tillsätt lättmjölk, timjan och salt och peppar, och låt allt koka tills det minskat till hälften. 
  • Tillsätt därefter tomat, broccoli och parmesanost.
  • Vänd ned allt tillsammans med pastan och lägg de krispiga skinkskivorna ovanpå. 
  • Garnera med hackad persilja.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 414 kcal
Protein: 26,2 g
Fett: 12,8 g
Kolhydrater: 52,9 g
Kostfibrer: 8,9 g
Pasta
Är pasta nyttigt?

Tillsammans med ris, potatis och bröd har pasta varit ett omdiskuterat livsmedel bland kostexperterna de senaste åren. Fullkornsvarianterna innehålller emellertid både långsamma kolhydrater, massor av vitaminer och mineraler samt tillräckligt med kostfibrer för att täcka hela dagsbehovet under en och samma måltid. Pastan blir dessutom ännu nyttigare om man äter den kall, t.ex. i en pasta­sallad. Om pastan får svalna påverkas inte heller blodsockret lika mycket samtidigt som tarmfloran stärks. Det har i sin tur stor betydelse för immunförsvaret. 

© iStock

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig