Ingredienser till 1 person: 100 g mager nötfärs 2 tsk havregryn 1-2 msk lättmjölk ½ lök 1 vitlökskyfta ½ ägg 2 msk färsk timjan Salt Peppar 250 g rödbeta 2 msk balsamicovinäger 1 kvist rosmarin 3 hela vitlöksklyftor 200 g vitkål 1 tsk olivolja 2 tsk grön basilikapesto
Tillagning: Blanda köttfärsen med havregryn, mjölk, riven lök, hackad vitlök, ägg, salt, peppar och hackad timjan. Sätt färsen i kylskåpet i 20 minuter.
Skala och skär rödbetorna i stora tärningar. Blanda dem med vinäger, salt, peppar och rosmarin. Slå in dem löst i bakplåtspapper och lägg hela vitlökar ovanpå, och ställ in i ugnen på 200 grader i 45 minuter.
Forma små köttbullar efter 20 minuter, pensla dem med olja och stek dem i 20 minuter. Strimla och koka kålen i saltat vatten i 2 minuter. Droppa av och blanda med pesto. Lägg upp och servera.
Gevinst: Jämfört med 150 gram vanliga köttbullar med 400 g potatis och 3 msk brun sås, får du med den här rätten 20 procent färre kalorier och hälften så mycket mättat fett.
Energi per portion
Energi: 548 kcal Protein: 40 gram Fett: 21 gram Kolhydrater: 56 gram Kostfibrer: 12 gram