Köttbullar med potatis och lingon

Köttbullar med brunsås, potatis och lingon. Den klassiska menyn går alltid hem, och med några små förändringar passar maträtten även alla som tränar.

31 augusti 2011

Maträtter från det klassiska köket är något som tilltalar de flesta av oss. Dessvärre är det inte alltid som rätterna motsvarar samtida rekommendationer om vad en näringsriktig kost bör innehålla. Med ett par små förändringar kan man dock få en klassiker att återuppstå i form av en ny och nyttigare maträtt.

Se bara på den aktuella rätten som vi bjuder på den här gången; den smakar inte bara gott utan innehåller också ett stort antal nyttiga ämnen. Köttet är t.ex. magert, vilket gör att man slipper få i sig en massa onödiga kalorier från fett. På samma sätt har vi minskat fettinnehållet i såsen genom att använda grädde med ”bara” 9 % fett. Eftersom fettinnehållet bara är en fjärdedel av vanlig grädde, så sparar vi in en hel del kalorier.

Färskpotatis är gott, och dess innehåll av kolhydrater tas upp förhållandevis långsamt i kroppen. I kombination med övriga ingredienser påverkas därför blodsockret inte nämnvärt, vilket gör att du håller dig både frisk och mätt. Om du äter potatisen med skalet på så blir rätten ännu nyttigare eftersom det ger dig lite extra C-vitamin och kostfibrer.

Ingredienser - 4 personer 500 g kalv-/fläskfärs 8–10% 1 finhackad lök 1 ägg 1 tillagad, mosad bakpotatis 1 knivsudd kryddpeppar 1 msk mjöl salt och peppar 500 gram små färskpotatisar ca 4 msk lingonsylt ca 4 dl grädde (ca 9 %) 1 msk soja 1 buljongtärning

Tillagning Blanda den mosade potatisen, kalv- eller fläskfärsen, ägg, mjöl, lök och kryddor i en bunke. Färsen ska vara fast. Forma köttfärsen till små bollar och stek dem sedan i lite olja i en stekpanna. Bollarna ska vara rätt små.

Medan köttbullarna steks kokar du potatisen lätt i saltat vatten. Håll potatisen varm i vattnet.

När köttbullarna är färdiga tas de ur stekpannan. Häll grädden i pannan och koka upp. Tillsätt en buljongtärning samt soja och smaksätt med salt och peppar.

Servera köttbullarna med den kokta potatisen, lingonsylten och såsen.

Näringsinnehåll per portion

Energi 721 kcal Protein 46,0 g Kolhydrater 68,7 g Kostfibrer 4,2 g Fett 30,0 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: