Kött med friterad potatis och spenat

Nyttiga, goda och lite lyxigare maträtter behöver inte alls vara svåra att tillaga. Det är den här menyn ett utmärkt exempel på.

25 juni 2012 av Martin Kreutzer

Ingredienser - 4 personer 4 magra nötköttsbitar à ca 150 g (t.ex. kotletter) 3 msk olivolja 4 bakpotatisar à 250 g 1 stjälk färsk rosmarin 1 vitlöksklyftor ca 1,2 kg färsk babyspenat 1 lök 2 msk creme fraiche (18 %) salt och peppar

Tillagning Sätt ugnen på 220 grader. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka stavar. Vänd dem i 2 msk olivolja, en pressad vitlöksklyfta, rosmarin och salt.

Bred ut potatisen i en ugnspanna med bakplåtspapper och ugnsbaka i ca 20 min. Vänd potatisen då och då.

Värm 1 msk olja i en tjockbottnad traktörpanna och stek köttet i 30 sek. på varje sida. Skruva ned värmen och stek köttet i ca 4 min. på varje sida.

Värm lite mer olja och fräs finhackad lök tills den är gyllenbrun. Tillsätt sköljd spenat och blanda väl innan det är dags att tillsätta creme fraiche, salt och peppar. Rör ihop alltsammans.

Servera köttet ovanpå spenatsåsen och med potatisen vid sidan.

Snabba lösningar till middagen behöver inte innebära att maträtterna behöver bli tråkiga för det. En god och fettsnål köttbit kan tilllagas på några få minuter och passar bra efter ett träningspass.Tillbehören kan också vara av det enkla slaget. Den här gången har vi valt spenat, potatis och lite lök. Spenat är bra eftersom de gröna bladen är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket alla människor behöver för att må bra. Rött kött har tidigare beskyllts för att kunna orsaka cancer. Faktum är dock att rött kött är bra på många sätt, och så länge man inte bränner vid köttet på grillen eller öser på för mycket salt, så kommer köttbiten att stärka hälsan. Detsamma gäller potatis, för även om allt för mycket potatis kan påverka blodsockret och cirkulationssystemet, och på sikt kan leda till fetma, så är mängden potatis i måltiden anpassad för att man ska kunna njuta av rätten till fullo.

Näringsinnehåll per portion

Energi 750 kcal Protein 61,1 g Kolhydrater 75,3 g Kostfibrer 12,6 g Fett 25,5 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Varför började du med löpning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig