Dynamisk duo Tomat + quinoa© Valling.com

Kalkonschnitzel med quinoasallad

Fettsnålt kalkonkött är med sitt höga innehåll av mättande protein en perfekt måltid. Om det dessutom serveras med den dynamiska duon tomater och quinoa, så blir måltiden ännu bättre.

15 juli 2013 av Martin Kreutzer og Mads Persson

Kalkon är en fettsnål fågel som kan tillagas på samma sätt som kyckling. Ändå är kalkon inte lika vanlig på middagsbordet som kyckling. Ja, den sistnämnda fågeln dominerar middagsmenyerna såväl i restaurangköken som hemma, och det är lite synd eftersom kalkon också innehåller en massa nyttigheter. Först och främst är den rik på protein av hög kvalitet, och dessutom sätter den effektivt i gång återhämtningen efter träning.

Eftersom fettinnehållet är så lågt så behöver du heller inte oroa dig för kalorierna. För även om du skulle äta dubbelt så mycket kalkon som receptet anger, så ger det bara 100 kalorier mer. Det är ungefär som kalorivärdet i en vanlig banan.

En annan intressant detalj är att kalkonkött, till skillnad från rött kött, inte anses vara cancerframkallande.

Som tillbehör till kalkon bjuder vi på en sallad med tomater och quinoa. De ingredienserna kompletterar varandra bra och bidrar med fibrer, vitaminer och mineraler.

Kalkonschnitzel med quinoasallad (4 personer)

Ingredienser
4 kalkonschnitzlar
1 msk stark grovkornig senap
saften av en citron
1 tsk honung
1 msk färsk dill, finhackad
4 msk rapsolja
3,5 dl quinoafrö
1 morot i små, fina tärningar
ca 0,25 rättika i tärningar
1 squash i små, fina tärningar
300 g tomater i tärningar
1 knippe bladpersilja, finhackad
saften och skalet av en ekologisk apelsin
salt, peppar

Tillagning: 1. Rör ihop en marinad av senap, citronsaft, honung, dill och 2 msk av rapsoljan. Arbeta in marinaden i kalkonschnitzlarna och låt dem ligga och dra i 30 min.

2. Koka quinoan med en del quinoa och två delar vatten. Ta av kastrullen när vattnet kokat bort.

3. Låt quinoan svalna helt och bland den med morot, rättika, squash, bladpersilja och tomat till en sallad. Vispa ihop en dressing av saften och skalet från apelsinen och resten av rapsoljan. Smaksätt med salt och peppar.

4. Värm upp en teflonpanna och stek kalkonschnitzlarna på lagom värme cirka 5 min. på varje sida.

5. Servera genast tillsammans med quinoasallad.

Näringsinnehåll per portion

Energi 666 kcal Protein 48,7 g Kolhydrater 66,4 g Kostfibrer 8,5 g Fett 24,8 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: