Kalkonlår med potatis och rödkålssallad

Det är inte bara i amerikanska filmer som man äter kalkon. Fågeln har även flugit in bland våra svenska jultraditioner. Och den stärker både musklerna och immunförsvaret.

16 november 2010 av Martin Kreutzer

Månadens måltid är en smakrik maträtt som bidrar till en bättre återhämtning efter tuffa och långa träningspass. Kalkon handlar det om den här gången. Den stora fågeln innehåller massor av protein som man har nytta av om man vill bygga större och starkare muskler.

För den som styrketränar är kalkon en perfekt maträtt eftersom proteinet bidrar till en betydligt bättre träningseffekt. Helst bör man planera in måltiden i anslutning till ett träningspass.

Förutom det höga proteininnehållet så är rätten full av ämnen som sätter igång kroppens alla återhämtningsprocesser och stärker immunförsvaret. Fördelningen av olika näringsämnen gör dessutom att maträtten ger en bra och långvarig mättnadskänsla. Därmed är det lättare att hålla vikten i schack och även gå ner i vikt om man vill göra det.

Ingredienser till 1 person:

1 kalkonlår, ca 450 g 1 msk flytande margarin 2 msk balsamvinäger 1 tsk lönnsirap 225 g potatis 2 msk crème fraiche 0,5 tsk florsocker 1 tsk senap 100 g finhackad rödkål 1 apelsin ett halvt äpple en näve valnötter salt och peppar

Tillagning

Koka potatisen tills den är mjuk och förvara den svalt –.gärna över natten.

Värm margarin i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt balsamvinäger och låt koka upp. Lägg i låret och häll över sirap. Lägg på locket och låt sjuda i 40 min. Vänd på låret ett par gånger under tiden.

Blanda en dressing av crème fraiche, florsocker, senap, salt, peppar och kall potatis.

Skär halva apel sinen och äpplet i tärningar. Blanda med den finhackade rödkålen i en skål och tillsätt grovt hackade valnötter. Pressa saft från resten av apelsinen och häll över.

Näringsinnehåll per portion

Energi 750 kcal Protein 53,2 g Kolhydrater 80,0 g Kostfibrer 9,6 g Fett 26,3 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: