Ingredienser - 4 personer
ca 4 skivor kalvfilé eller någon annan mör köttbit
1 msk rapsolja
4 skivor fullkornsbröd
2 avokador
2 tomater
4 nävar babyspenat
1 msk grekisk yoghurt (2 %)
1 msk majonnäs
1 finhackad rödlök
4 skivor ost (30+)
salt, peppar
citronsaft
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader.
Värm en stekpanna, häll i lite rapsolja och stek filéerna i ca 4 min. på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Värm bröden i ugnen i cirka 5 min.
Mosa avokado och blanda med lite salt och peppar och ev. citronsaft.
Skär upp bröden, och bre på mosad avokado på den ena brödhalvan och majonnäs blandat med yoghurt på andra halvan.
Lägg spenat underst; sedan köttskivan, ost, rödlök, tomat och eventuellt ett par skivor avokado.
Ät hamburgaren med t.ex. ugnsstekt potatis.
Om du beställer en hamburgarmeny i den lokala grillkiosken så får du sannolikt en onyttig måltid som innehåller mycket fett, salt och kolhydrater. Om du däremot tar fram köksredskapen därhemma och lagar till en egen hamburgare, så kan kötträtten bli betydligt nyttigare. Det första du bör göra är att välja ett grövre bröd.
Det klassiska vita hamburgerbrödet är inte alls bra rent näringsmässigt. Välj istället det grövsta bröd du kan hitta i matbutiken. Leta fram ett bröd med fullkornsmärkning där fullkornsmjöl står först i innehållsförteckningen och fiberinnehållet är minst 8 gram per 100 gram. Fullkornsmjöl innehåller betydligt fler vitaminer och mineraler än vitt mjöl. Dessutom är fibrer perfekt för magen och ger en bra mättnadskänsla.
Ersätt gärna också isbergssalladen med vitaminrik spenat, och byt ut en del av dressingen mot avokado som är betydligt nyttigare.
Näringsinnehåll per portion
Energi 740 kcal Protein 50,3 g Kolhydrater 51 g Kostfibrer 9 g Fett 39,5 g