Läs också

Lax hollandaise

Grön sparris med stekt lax

Ät mer fett om du vill bli av med gubbmagen. Det krävs dock att du väljer rätt sorts fett och att fettet kompletteras med andra bra ingredienser. Det hittar du t.ex. i månadens näringsriktiga måltid.

Det kan verka logiskt att minska på fettet om man vill gå ned i vikt. Men det är inte fettet som ska bort. Rätt sorts fett i kosten spelar nämligen stor roll för hur mätt man blir av maten och hur länge man kan hålla hungerkänslorna borta efter en måltid.

Det gäller i hög grad för de omega-3-fettsyror som finns i fet fisk som lax, sill och makrill. Fettsyrorna är livsviktiga för kroppen och när man äter dem så får man också en bra mättnadskänsla. Fettet gör dock mer än bara dämpar hungern. Flera undersökningar visar att en fettrik måltid förlänger upptaget i kroppen.

I stället för att energin transporteras ut direkt i blodet och tar slut snabbt, så upplever man att både energin och mättnadskänslan räcker betydligt längre efter en relativt fettrik måltid. Väljer man till exempel det nyttiga fettet som laxen i denna måltid innehåller så är det helt perfekt.

Den feta fisken innehåller nämligen också en stora mängder protein, vilket effektivt sätter fart på förbränningen. Varje tugga gör att både ämnesomsättningen och kaloriförbränningen ökar. Fiskprotein bidrar också till att man håller sig mättare längre tid. Ja, det finns till och med forskare som menar att protein från fisk är det bästa näringsämne man kan äta för att bli riktigt mätt.

Ingredienser (4 personer) 4 fina laxfiléer 2 knippen färsk grön sparris 4 kokta ägg (5–7 min. i kokande vatten) 1 finhackad rödlök ett halvt knippe hackad färsk dill 1 msk smält smör färskmalen svartpeppar 8 skivor fullkornsbröd

Tillagning Koka upp rikligt med vatten i en gryta. Ta bort den nedersta delen på sparrisen. Vänd ned sparrisen i vattnet. Koka i cirka 30 sek. så att tuggmotståndet finns kvar. Låt svalna och lägg upp sparrisen på tallriken.

Skiva de kokta äggen, finhacka rödlök och dill. Blanda försiktigt och häll alltihop över sparrisen. Häll till sist över det smälta smöret. Krydda med peppar.

Stek laxen i lite olja i en stekpanna. Stek först skinnsidan i 6 minuter. Vänd och stek köttsidan i cirka 6 minuter.

Rosta brödet och servera direkt.

Näringsinnehåll per portion

Energi 740 kcal Protein 50,2 g Kolhydrater 72,3 g Kostfibrer 13,9 g Fett 31,6 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: