Grillspett med melonsallad och majs

Grillspett med färsk melonsallad och grillade majskolvar är något så ovanligt som en nyttig grillmåltid. Köttet förser kroppen med protein, medan majsen bidrar med nyttiga kolhydrater.

19 maj 2011

Vi svenskar älskar att grilla. Vi föredrar helt enkelt att äta ute under bar himmel när solen visar sig igen efter en lång och mörk vinter. Och om man grillar på rätt sätt blir resultatet både välsmakande och nyttigt. Det gäller att undvika att vända köttet i en massa onyttigt stekfett, och att värma tillbehören långsamt så att vitaminerna bevaras. Och så gäller det att inte vidbränna köttet.

Det är inte utan orsak som cancerforskarna varnar för att äta bränt kött eftersom koncentrationen av potentiellt cancerframkallande ämnen då blir högre. Gillar man rosmarin kan dock den smakrika kryddörten gärna gnidas in i köttet. Undersökningar visar nämligen att rosmarin kan skydda mot skadliga ämnen.

Som tillbehör till grillköttet passar det bra med en sallad. Den bidrar till en kalorisnål måltid, samtidigt som kroppen får i sig en massa antioxidanter som stärker immunförsvaret. I salladen passar det t.ex. perfekt med en färsk, kalorisnål melon.

Majs ger en fylligare måltid och bidrar till en bra mättnadskänsla. Många ser bara majskolven som en grönsak, men den är minst lika bra som fullkornspasta och andra nyttiga fullkornsprodukter. Majsen bidrar med stärkelse till musklerna, kostfibrer till matsmältningen samt många vitaminer och mineraler.

Ingredienser (till 4 personer) 8 grillspett av trä 800 gram nötkött skuret i tärningar på 2 x 2 cm 1 söt galiamelon 2 stjälkar färsk mynta saften av en lime 1 msk olivolja en halv finhackad röd chili 1 liten finhackad rödlök 2 msk tärnad fetaost (30+) 4 stora färska majskolvar 1 stor näve rucolasallad 4 fullkornsfrallor

Tillagning Tänd grillen. Lägg grillspetten i vatten i 30 min. så att de inte blir brända.

Krydda köttet och fördela det på spetten.

Skär melonen på mitten, skrapa ur kärnorna, skär bort skalet och skär melonen i tärningar. Blanda dem i en skål med myntablad, olja, chili, rödlök, lime och fetaost.

Lägg köttspetten på grillen och majskolvarna vid sidan. Vänd dem regelbundet. Stek i 6–8 minuter och lägg de färdiga grillspetten på rucolasalladen. Servera med melonsallad och fullkornsbröd.

Näringsinnehåll per portion

Energi 631 kcal Protein 52,2 g Kolhydrater 57,7 g Kostfibrer 6,1 g Fett 22,6 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: