Vanlig lasagne är ofta både fet, kaloririk och snål på grönsaker. Lasagnen kan dock snabbt förvandlas till en hälsosam träningsmåltid, som bidrar till betydligt bättre återhämtning efter tuffa träningspass.
För att lasagnen ska bli nyttigare behövs det bl.a. en hel del grönsaker i köttfärssåsen. Grönsakerna bidrar till att kalorimängden i rätten minskar och de tillför samtidigt en rad nyttigheter i form av antioxidanter och kostfibrer, vilka stärker immunförsvaret respektive sätter fart på tarmverksamheten.
Den feta bechamelsåsen struntar vi i och ersätter den med en magrare ostsort som ger en bättre mättnadskänsla och som minskar det totala kalorivärdet betydligt.
Även om maträtten – som den beskrivs här – passar bäst som återhämtningsmåltid, så kan du självklart också äta den de dagar du inte tränar. Ev. kan du då strunta i ett par lasagneplattor och lägga på lite mer rivna morötter.
Ingredienser (4 personer) 200 g köttfärs (8–10 %) 250 g lasagneplattor (fullkorn) 1 burk krossade tomater 1 liten burk tomatpuré 2 vitlöksklyftor, pressade 2 vanliga lökar, finhackade 2 morötter, rivna 500 g djupfryst bladspenat 500 g keso (5 %) fettsnål riven ost (ca 15 %) 2 msk rapsolja salt och peppar
Gör så här: Värm olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och rivna morötter 4–5 min.
Tillsätt köttfärsen och fortsätt steka tills allt kött är genomstekt.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och fryst spenat. Smaksätt med salt och peppar och låt köttfärssåsen sjuda under lock på svag värme i ca 30 minuter.
Ta fram en ugnsfast form och häll lite köttfärssås i botten, därefter lasagneplattor och sedan keso i stället för bechamelsås osv. Avsluta med att hälla på ännu mer köttfärssås och strö till sist riven ost på toppen.
Grädda lasagnen i ugnen i ca 175 grader i ca 25min. Servera rykande varm med grönsallad till.
Näringsinnehåll
Energi 748 kcal Protein 56,2 g Kolhydrater 84,1 g – varav kostfibrer 14,4 g Fett 24 g