© Valling.com

Fläskkotletter i stark tomatsås

Fläskkotletter i stark tomatsås är en utmärkt uppgradering av en gammal klassiker. Maträtten innehåller mycket protein, smakar gott och passar bra för den som vill gå ned i vikt.

10 april 2019 av Martin Kreutzer

Ingredienser - 4 personer 800 g fläskkotletter 800 g klyftpotatis 1 msk olivolja 1 stjälk salvia 2 vitlöksklyftor i tunna skivor 1 stor finhackad lök 1 finhackad röd paprika 1 finhackad chili utan frön 200 g svamp 400 g burktomater salt och peppar

Tillagning Sätt ugnen på 200 grader. Lägg potatisen i en oljepenslad långpanna, häll över lite olja, och ugnsbaka i ca 30 min.

Gnid in kotletterna med olja, salvia, vitlök, salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och stek i ugnen i ca 20–25 min.

Tillred under tiden tomatsåsen genom att steka lök, paprika, chili och svamp på hög värme i olja i en tjockbottnad kastrull. Blanda med tomater, salt och peppar och låt såsen sjuda i ca 15 min.

Ta ut kotletterna ur ugnen, häll tomatsås över, och servera med den ugnsbakade potatisen.


Fläskkotletter i gräddig brunsås är en klassiker i många svenska kök. Men även om maträtten smakar gott så bidrar den feta såsen med en hel del kalorier. I den här uppdaterade versionen har vi minskat på fettet och ersatt det med en kryddstark tomatsås som ger mer smak till maträtten och som sätter ordentligt fart på kaloriförbränningen.

Kotletterna innehåller massor av protein, och i kombination med tomatsåsen så blir resultatet både en bra smakupplevelse och en näringsriktig maträtt.

De senaste årens forskning har visat att det finns ett starkt samband mellan smakupplevelse och mättnadskänsla. Det gäller i synnerhet umami – den runda smaken som bl.a. finns i kött och ost. Umami har visat sig vara viktig eftersom den skickar mättnadssignaler till hjärnan.

Det beror på att det finns en stark koppling mellan smaken och flera av de aminosyror som kroppen behöver för att kunna bilda hormoner och ny vävnad. Många livsmedel har en naturlig smak av umami och just därför anser en del forskare att smaken bidrar till en bättre hälsa, precis som till exempel sötma vägleder oss till energigivande kolhydrater, och salt gör oss sugna på matvaror som innehåller mycket mineraler.

Näringsinnehåll per portion

Energi 725 kcal Protein 66,7 g Kolhydrater 63,1 g Kostfibrer 7,7 g Fett 24,6 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: