© Jakob Helbig.

Den perfekta återhämtningspizzan

Det vattnas säkert i munnen på många när det serveras pizza. Här är ett pizzarecept som passar perfekt att tillaga medan du återhämtar dig efter ett tufft träningspass.

22 juli 2021 av Martin Kreutzer. Opskrifter: Simon Weisdorf.

Ofta äts den italienska klassikern både med njutning och en känsla av skam. Men i det här fallet slipper du alla skuldkänslor – det här är nämligen den optimala återhämtningspizzan.

Botten Baka den av fullkornsmjöl som innehåller 2–3 gånger så mycket vitaminer och mineraler som vanligt vetemjöl (bl.a. järn och magnesium). Det har kroppen extra mycket behov av efter hårda träningspass.

Tomatpuré Bred ett tjockt lager tomatpuré på pizzabottnen. Tomater innehåller mycket lykopen och i likhet med andra antioxidanter så stärker lykopen immunförsvaret. Därmed minskar förkylningsrisken under den känsliga perioden som följer efter ett tufft träningspass.

Parmesanost Undvik billig pizzaost eftersom den ofta är en tveksam blandprodukt, där osten kombinerats med onyttiga fetter och tillsatser. Hyvlad parmesanost är det bästa valet. Parmesanost är dessutom en av de proteinrikaste ostsorterna.

Bresaola Efter ett hårt träningspass passar det bra att använda bresaola, som är saltad, lufttorkad oxfilé – alternativt mager köttfärs – på pizzan. Nötkött innehåller mycket protein och järn, som är särskilt viktigt att få i sig under återhämtningsfasen. Alternativt kan du välja kokt kyckling.

Rucola Den beska smaken avslöjar att det finns massor av stärkande antioxidanter i denna kraftfulla sallat. Antioxidanter hjälper immunförsvaret att skydda och återuppbygga slitna leder, senor och muskler efter träning.

Tomat Lägg på några stora tomatskivor på pizzan. Precis som tomatpuré så bidrar tomater med massor av lykopen som tros kunna stärka immunförsvaret. Tomater är även rika på C-vitamin, som stärker leder och senor, de boostar immunförsvaret och ökar järnupptaget.

Pesto Klicka gärna på lite pesto. Förutom att pesto sätter piff på smaken så innehåller den också massor av basilika som verkar antiseptiskt. Den kan t.ex. lindra begynnande halsont.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: