© Valling.com

Bakat kycklingbröst med grönsaker

Bakat kycklingbröst med aubergin-, squashoch tomatragu sköter sig själv i ugnen. Och när maträtten är klar att ta fram ur ugnen bjuds du på en stor portion hälsa.

2 mars 2012 av Martin Kreutzer

Ingredienser - 4 personer 1 msk olivolja 4 kycklingbröst utan skinn 2 stora grovt hackade lökar 2 vitlöksklyftor 1 aubergin (tärnad 1x1 cm) 1 stjälk färsk timjan 1 stjälk färsk rosmarin 2 squash (tärnad 1x1 cm) 1 glas vitt vin 1 burk krossade tomater salt och peppar 4 fullkornsbröd à 60 gram

Tillagning Sätt ugnen på 200 grader. Värm oljan i en tjockbottnad, ugnssäker stekpanna och bryn brösten i ca 2 min. på varje sida. Lägg dem därefter åt sidan.

Lägg grönsaker och örter i stekpannan, men vänta med tomaterna. Stek under omrörning i ca 8 min. Häll över vinet och låt allt sjuda i ytterligare 3–4 min. Tillsätt därefter tomaterna.

Lägg kycklingbrösten ovanpå grönsakerna i stekpannan och krydda med salt och peppar. Sätt in pannan i ugnen i 10–15 min. Servera med grovt bröd och lite grönsallad.


Den här rätten klarar sig själv i ugnen medan du kör ett kort träningspass. Det är dock inte det enda som är bra med den här maträtten. Den innehåller en massa goda och nyttiga grönsaker, och det är det som gör den till ett nyttigt middagsalternativ. Brödet och köttet är förvisso bra som tillbehör, men det är grönsakerna som bidrar mest till den fylliga mättnadskänslan.

Grönsaker är både kalorisnåla och bra för immunförsvaret – den här rätten innehåller 0,5 kg grönsaker per portion, och därför är det inga problem att nå upp till Livsmedelsverkets dagliga rekommendation på minst 500 gram frukt och grönsaker. Det kommer din kropp att må bra av. Effekten blir bland annat att det kommer in hundratals antioxidanter i kroppen som hjälper till med att stärka immunförsvaret.

Frukt och grönt innehåller dessutom en massa kostfibrer som håller magen i toppform, samtidigt som de mättar bra. Mättnadskänslan blir också bra eftersom grönsakerna är så kalorisnåla att man kan lägga på stora portioner utan att behöva oroa sig för att gå upp i vikt. Ett kalorivärde på endast 600 kalorier i 800 gram mat är mycket lågt. Det gör i sin tur att man också kan unna sig mer än bara en portion.

Näringsinnehåll per portion

Energi 613 kcal Protein 54,5 g Kolhydrater 69,6 g Kostfibrer 12,4 g Fett 14,4 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: