Avokado- och gurksoppa med räkor

Sval avokado- och gurksoppa med räkor är utmärkt sommarmat som mättar bra, innehåller få kalorier och ser till att förse varje cell i kroppen med nyttiga näringsämnen.

14 juni 2011

Soppor är en bra mat som mättar länge. Oftast serveras de varma på vintern, men för att utnyttja alla de näringsrika och färska grönsaker som nu finns att få tag i bör man äta soppa även på sommaren. Den här soppan är en god, svalkande soppa med protein som både läskar och mättar bra, samt gör underverk för hälsan. Proteinet i räkorna bidrar, i kombination med de vitaminrika och kalorisnåla grönsakerna, till en maträtt som innehåller få kalorier.

Proteinet gör att måltiden dröjer sig kvar längre i magsäcken, medan proteinet bryts ned till aminosyror. Grönsakerna kompletterar den fylliga och långvariga mättnadskänslan. Utan protein i soppan hamnar maten direkt i tarmarna, varifrån den snabbt absorberas i kroppen utan att ge någon vidare bra mättnadskänsla. Soppan kan ätas som en lätt lunch, men den passar också perfekt som en förrätt. På så sätt skickas de första mättnadssignalerna till hjärnan innan man hinner ta för sig för mycket av den större huvudrätten. Därmed kommer aptitregleringen att fungera mycket bättre jämfört med om man bara äter en enda stor måltid.

Det beror i sin tur på att hjärnan inte reagerar på mättnadstecken förrän efter 15–20 minuter. I praktiken innebär det att man ofta äter mer än man behöver.

Ingredienser (4 personer) 2 mogna avokador 2 gurkor saft från en citron 2 msk grekisk yoghurt 10% 0,5 finhackad rödlök 1 finhackad tomat 0,5 dl hackad färsk basilika ca 500 g färska små räkor 4 skivor rågbröd

Tillagning Skär avokadorna på mitten, ta bort kärnan och skalet från frukten.

Skala gurkorna, skär dem på längden och skrapa ur det vattniga mittpartiet. Tärna 1/4 av gurkan till dekoration och lägg resten i en mixer tillsammans med avokadorna, men spara halva avokadon till dekoration, citronsaft, yoghurt, salt och peppar. Mixa tills soppan är mjuk och krämig. Förvara svalt.

Finhacka avokadon och rör ihop den med gurktärningarna, tomaterna och rödlöken. Häll blandningen över soppan. Låt ev. räkorna rinna av och lägg dem ovanpå. Dekorera med basilika. Servera med lite bröd.

Näringsinnehåll per portion

Energi 360 kcal Protein 26,3 g Kolhydrater 37,2 g Kostfibrer 9,0 g Fett 13,6 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: