Läs också

Omelett med lax

© Valling.com

5 enkla, billiga och nyttiga fiskrecept

Tycker du att det är dyrt och besvärligt att bjuda på fisk till middagen? Byt i så fall ut den nyfångade fisken mot den frysta varianten. Det gör att det blir både enklare och billigare att äta mer fisk.

22 mars 2012

Fisk är något av det nyttigaste man kan äta. Bland annat därför att fisk innehåller mycket D-vitamin, jod och selen. Det är ämnen som gör att kroppens immunförsvar och ämnesomsättning kan fungera optimalt.

Viktigast av allt är dock de hälsosamma fiskoljorna – som också kallas omega-3-fettsyror. Fettsyrorna är oumbärliga för kroppen och förebygger en lång rad livsstilssjukdomar. Omega-3- fettsyror är speciellt kända för att motverka hjärt-kärlsjukdomar, men de har också en gynnsam effekt mot sjukdomar som cancer och reumatism samt mot övervikt. Fet fisk som lax, ål, sill, öring, hälleflundra och makrill är särskilt rika på omega-3-fettsyror.

Fisk är också god och näringsriktig mat som passar till en aktiv livsstil med massor av motion och träning. De muskler som tröttas ut genom träning har nytta av allt det protein som de flesta fiskarter innehåller. Fisk är dessutom bra bantningskost.

Vi äter för lite fisk Trots alla fördelar äter de flesta av oss för lite fisk, och de 2–3 fiskmåltider i veckan som Livsmedelsverket rekommenderar är svårt att uppnå.

Det beror till viss del på att många anser att fisk är besvärligt och tidskrävande att laga till – och dessutom dyrt. Lösningen på problemet är att välja fisk från frysdiskarna i mataffären. Det underlättar både för barnfamiljer och andra som har ont om tid att laga till en fiskrätt till middag. Fisk kan även förvaras i frysen tills det är dags att laga till den eftersom skinn och ben som regel redan är bortrensade. Avslutningsvis är fryst fisk nästan alltid billigare än den färska varianten, och det gör att det rent ekonomiskt kan fungera att äta fisk flera gånger i veckan.

Bättre än färsk fisk När det gäller smaken är det självklart svårt för den frysta sorten att konkurrera med färsk fisk direkt från havet. Men det är inte alltid som den fisk vi hittar hos fiskhandlaren är alldeles färsk. Fisken kan ha en lång resa bakom sig innan den hamnar i fiskdisken. Och för varje dag som går så ökar bakterietillväxten. Fryst fisk fryses ofta ned direkt efter att den fångats i havet, och den snabba nedfrysningen gör att bakterietillväxten stoppas. Nedfrysningsprocessen gör också att alla viktiga vitaminer och mineraler bevaras i fisken, vilket är bra för hälsan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: