Kycklingbullar i timjansås och mos av rotfrukter
Ingredienser till 4 pers:
- 400 g kycklingfärs
- 2 stora lökar
- 1 ägg
- 1 tsk paprika
- 1 msk sesamfrön
- 100 g finriven jordärtskocka
- 4 dl vanlig mjölk
- 1 msk färsk hackad timjan
- 200 g skalad potatis
- 200 g morötter
- 200 g rotselleri
- 200 g palsternacka
- 3 msk olivolja
- salt och peppar
- 1 rött äpple
- färskhackad persilja som garnering
Gör så här:
- Finhacka den ena löken och blanda den med kyckling, ägg, paprika, sesam, jordärtskocka och lite salt och peppar till en fast och fin färs. Forma färsen till små köttbullar och lägg dem i en ugnspanna. Stek dem i ugnen i 240 grader i ca 10–12 min.
- Grovhacka den andra löken och fräs den i 1 msk olivolja i en stekpanna tills den blir gyllenbrun och mjuk. Tillsätt mjölk och timjan och låt allt sjuda i 5–6 min. Vänd runt kycklingbullarna i såsen och låt dem sjuda i 3–4 min. Smaksätt med salt och peppar.
- Skala potatis, morötter, rotselleri och palsternacka och skär dem i grova tärningar. Koka dem tills de mjuknar, ca 25 min. Mosa dem sedan med 2 msk olivolja och 2 dl av kokvattnet. Smaksätt med salt och peppar.
- Skär äpplet i tärningar och lägg dem ovanpå rätten med lite persilja.
Näringsinnehåll per person:
Energi: 509 kcal
Protein: 30,9 g
Fett: 25,7 g
Kolhydrat: 44 g
Kostfibrer: 9,5 g