Havregrynsgröt med frukt
© iStock

Krämig havregrynsgröt med läcker topping

Piffa upp den alldagliga havregrynsgröten med några enkla ingredienser.

5 maj 2019 av Anders Karmark

Havregrynsgröt med ägg, banan, bär, nötter och ev. sirap

Havregryn är nyttiga, fiberrika och mättar bra, och kan serveras på många andra och mer spännande sätt än bara som havregrynsgröt med mjölk, vilket annars är en populär frukost för många.

Pröva denna fantastiska variant av den traditionella frukosträtten. Med några få ingredienser blir havregrynsgröten krämig, söt och mycket nyttig frukost.

Havregryn smakar gott – och innehåller massor av vitaminer, kolhydrater och nyttiga fettsyror. Här kan du läsa om varför din kropp älskar att börja dagen med havregryn.

Ingredienser (till 2 pers)

2 dl havregryn
2 dl vatten
2 dl lättmjölk
2 ägg
1 tsk mald ingefära
ev. 1 tsk socker
0,5 tsk salt

Garnering

1 banan
2 nävar bär*
2 nävar nötter
ev. lite sirap eller honung

*Bonus-info

Antocyaninerna i blåbär tillhör naturens starkaste antioxidanter. De är bra för hjärnans återhämtning och lindrar träningsvärken dagarna efter tuffa träningspass.

Gör så här

  • Koka upp vatten, mjölk och havregryn i en kastrull. 
  • När gröten nästan är färdigkokt tillsätter du ägg, salt, ingefära och ev. lite soc­ker. 
  • Låt koka några minuter tills gröten blivit lagom tjock.
  • Skiva bananen och garnera gröten med.
  • Servera genast.

Näringsinnehåll per person

Energi: 474 kcal
Protein: 21,5 g
Fett: 19,6 g
Kolhydrater: 57,1 g
Kostfibrer: 7,5 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken kardiomaskin är din favorit?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: