Köttsoppa med kalvbröst, pepparrot och salladslök
© Thomas Dahl

Köttsoppa med kalvbröst, pepparrot och salladslök

Pröva denna proteinfyllda soppa med kalvbröst, pepparrot och salladslök. Soppan innehåller kollagen som är hälsofrämjande och kan påskynda sårläkning och förebygga artros.

24 mars 2019 av Anders Karmark

Köttsoppa med kalvbröst, pepparrot och salladslök

Ingredienser (till 4 pers):
  • 2 kg köttben från nöt eller kalv/soppben med märg
  • 400 g kalvbröst
  • 2 morötter
  • 2 lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 200 g selleri
  • 4 lagerblad
  • 4 stjälkar färsk timjan
  • 4-5 hela svartpepparkorn
  • 50 g färsk pepparrot
  • 2 salladslökar

Gör så här:

  1. Skär morötter, lökar, vitlök och selleri i grova bitar. Bred ut köttben och grönsaker i en långpanna, och grilla dem i 225 grader i ugnen tills de blir mörkbruna, 20-30 min.
  2. Lägg allt i en stor gryta och tillsätt lagerblad, svartpepparkorn, färsk timjan och kalvbröst. Fyll på med vatten tills det täcker alla ingredienser. Koka upp allt, dra ned på värmen och låt sjuda. Tillsätt vatten efterhand. Skumma av fettet med en stor sked då och då. Efter ca 1,5-2 timmar är det dags att ta upp kalvbröstet och lägga det åt sidan.
  3. Efter 6-7 tim. silas buljongen och innehållet slängs. Koka sedan ned buljongen till 1,5 l.
  4. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Lägg i kalvbröstet och koka det försiktigt med buljongen.
  6. Servera med finriven pepparrot och finhackad salladslök.
  7. Servera med grovt bröd till. 

Näringsinnehåll per person (inkl. 1 skiva grovt bröd):

Energi: 438 kcal

Protein: 33,2 g

Fett: 13,9 g

Kolhydrat: 49,2 g

Kostfibrer: 8,3 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsoråd har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig