Honungs­bakad lax

Man bör äta ca 350 gram fisk per vecka. Därav bör ca 200 gram vara fet fisk som t.ex. lax, öring, makrill eller sill.

© Thomas Dahl

Honungs­bakad lax med stuvad fänkål

Pröva det goda receptet med honungsbakad lax med snabbstuvad fänkål, granatäpple och lime. Den passar perfekt som en enkel och nyttig middag.

3 juni 2019

Honungs­bakad lax

Sätt piff på din lax med akaciahonung och goda råvaror. Receptet är enkelt att följa och tar inte särskilt lång tid att laga.

Ingredienser (till 4. pers) 

  • 600 g laxfilé utan skinn och ben
  • 2 st fänkål
  • 1 lök
  • 2 dl lättmjölk
  • 100 g rucolasallat
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk mörk balsamvinäger
  • 1 msk akaciahonung
  • 1 lime
  • 1 granatäpple
  • salt och peppar

Gör så här

  • Skär lök och fänkål grovt i halva skivor.
  • Strö lite salt och peppar samt häll lite honung över laxen och grilla den i en ugnssäker form med bakplåtspapper i ugnen i 200 grader i 10 min. Öppna ugnen ett par gånger och ös på laxen den honung som rinner av den.
  • Sautera lökskivorna i olivolja i en stekpanna tills de blir blanka. Tillsätt fänkål och sautera i ytterligare 2 min. Tillsätt mjölk och låt sjuda i 2 min. Smaksätt med salt och peppar.
  • Garnera med granatäpplekärnor, limeskivor och rucolasallat samt lite balsamvinäger. Servera ev. med lite couscous eller en skiva grovt bröd.

Närings­innehåll per person:

Energi: 350 kcal
Protein: 31,4 g
Fett: 19,2 g
Kolhydrat:14,3 g
Kostfibrer: 2,2 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur skyddar du dig mot solen när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig