Proteinrik hemgjord müsli
© Thomas Dahl

Hemgjord müsli: Den proteinrika

Smaksätt din frukost eller ditt mellanmål efter träningen, med en hemgjord müsli som smakar bättre än de som finns att köpa i butikerna!

16 augusti 2016 av Anders Karmark Pedersen

Proteinmüsli

Ingredienser: 
  • 150 g linfrö 
  • 150 g sesamfrö 
  • 200 g mandlar 
  • 200 g torkade aprikoser i tärningar
  • 200 g vetegroddar (kan ersättas med havregryn)
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk salt

Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser utom torkade aprikoser, och fördela dem jämnt i en långpanna. Honungen kan vara svår att breda ut, men det går lättare efter att allt har varit inne i ugnen de första fem minuterna.
  • Ugnsbaka allt i fem minuter på 180 grader.
  • Rör därefter runt med en stekspade så att allt blandas och inget fastnar i botten av långpannan.
  • Upprepa samma sak två gånger till.
  • Sänk temperaturen till 160 grader, tillsätt torkade aprikoser och ugnbaka allt i ytterligare 3 min.
  • Ta ut den nästan färdigrostade müslin ur ugnen och rör om ordentligt så att inget fastnar i botten av långpannan. Gör detta 3–4 gånger under ca en kvart medan allt får svalna. På så sätt minskar risken att den rostade müslin klumpar ihop sig.

Näringsinnehåll per 100 g: 

  • Energi: 439 kcal
  • Protein: 18,6 g
  • Fett: 24,1 g
  • Kolhydrat: 43,5 g
  • Kostfibrer: 11,5 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är svårast med att ”leva sunt”?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig