Din webbläsare behöver uppgraderas. Den här webbplatsen stöder tyvärr inte äldre webbläsare.
Läs merRecept: (huvudrätt till 4 pers)
1 oxfilé (ca 1–1,5 kg)
0,5 liter äppelmust
2 pressade vitlöksklyftor
Ett par stjälkar färsk rosmarin
1. Börja med att göra en marinad av äppelmust, pressad vitlök och rosmarinkvistar.
2. Putsa filén så att du får bort tjocka senor, fett m.m. Lägg köttet i en plastpåse, häll i marinaden och förslut påsen ordentligt.
3. Marinera filén i 6–12 timmar i kylen. Vänd ev. på den då och då.
4. Värm upp grillen ordentligt och snabbstek filén på båda sidor.
5. Ta bort köttet från värmen och låt temperaturen i grillen sjunka lite så att köttet inte bränns vid.
6. Grilla nu filén i tre omgångar om vardera 15 min. och med 15 min. vilopaus mellan varje.
7. Använd alltid en stektermometer i köttet; den ska visa 55–60 grader mot slutet. Allra sist låter du köttet vila tills temperaturen stiger till ca 65 grader. Sedan är köttet perfekt rosa!
Grilltid/marinering: Ca 1,5 timme/12 timmar
Passar till: Sommarens grillfester då du har gott om tid och vill imponera stort på dina gäster.
Om intervallstekning: Stekmetoden ”intervallstekning” har blivit en trend bland många grillmästare. Med hjälp av denna stek- och låt vila-metod får köttet nämligen en perfekt kärntemperatur – och köttet blir mört. Man jobbar med flera korta stek- och viloavsnitt, och intervallprincipen gör att köttet blir genomstekt ända in mot den rosa mitten.
Opret gratis profil, og læs videre, når du er logget ind.
Det er nemt, hurtigt og gratis at oprette en profil. Dealen er, du siger ja til at modtage vores nyhedsbrev, og så bliver vi ved med at lave Danmarks bedste bilstof.