TÄNK PÅ: ... att låta köttet få vila en stund så att det sätter sig innan du skär upp det.© Valling.com

Intervallstekt oxfilé på grill

I det här receptet marineras en oxfilé i bl.a. äppelmust, vars enzymer gör att köttet blir mörare, ett par timmar innan den grillas.

3 juni 2014 av Mads Persson/smagnu.dk.

Intervallstekt oxfilé på grill

Recept: (huvudrätt till 4 pers)

  • 1 oxfilé (ca 1–1,5 kg)

  • 0,5 liter äppelmust

  • 2 pressade vitlöksklyftor

  • Ett par stjälkar färsk rosmarin

  • 1. Börja med att göra en marinad av äppelmust, pressad vitlök och rosmarinkvistar.

  • 2. Putsa filén så att du får bort tjocka senor, fett m.m. Lägg köttet i en plastpåse, häll i marinaden och förslut påsen ordentligt.

  • 3. Marinera filén i 6–12 timmar i kylen. Vänd ev. på den då och då.

  • 4. Värm upp grillen ordentligt och snabbstek filén på båda sidor.

  • 5. Ta bort köttet från värmen och låt temperaturen i grillen sjunka lite så att köttet inte bränns vid.

  • 6. Grilla nu filén i tre omgångar om vardera 15 min. och med 15 min. vilopaus mellan varje.

  • 7. Använd alltid en stektermometer i köttet; den ska visa 55–60 grader mot slutet. Allra sist låter du köttet vila tills temperaturen stiger till ca 65 grader. Sedan är köttet perfekt rosa!

Grilltid/marinering: Ca 1,5 timme/12 timmar

Passar till: Sommarens grillfester då du har gott om tid och vill imponera stort på dina gäster.

Om intervallstekning: Stekmetoden ”intervallstekning” har blivit en trend bland många grillmästare. Med hjälp av denna stek- och låt vila-metod får köttet nämligen en perfekt kärntemperatur – och köttet blir mört. Man jobbar med flera korta stek- och viloavsnitt, och intervallprincipen gör att köttet blir genomstekt ända in mot den rosa mitten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: