En dynamisk duo: Nötkött + grönkål.

Grillat kött med grönkålssallad

Om du har brist på järn kan du träna som besatt utan att få något resultat. Det problemet undviker du om du tillagar den här nyttiga och kraftfulla maträtten.

28 oktober 2013 av Martin Kreutzer. Opskrift: Mads Persson.

När du har avnjutit den här måltiden kan du glädja dig åt att du har fått i dig hälften av dagsbehovet av järn. Det beror framför allt på nötköttet som är en av naturens rikaste källor när det gäller mineralet järn.

För den som tränar regelbundet är järn ett viktigt näringsämne i kosten. Konditionsträning medför nämligen att blodvolymen i kroppen ökar, vilket i sin tur gör att det transporteras mer syre ut till musklerna. Men för att blodmängden ska kunna öka behöver kroppen få i sig tillräckligt med järn. Har du brist på järn är det svårt att komma i form även om du tränar bra.

Om du löptränar regelbundet är järnbehovet extra viktigt. Studier visar nämligen att fotisättningarna mot underlaget slår sönder massor av röda blodkroppar i de ytliga blodkärlen. Det gör att behovet av järn ökar, vilket alltså den här maträtten kan kompensera för. Som tillbehör passar det bra med en vitaminrik grönkålssallad så att järnet kan tas upp snabbare i kroppen.

Grillat nötkött med grönkålssallad (till 4 personer)

Ingredienser: 4 köttbitar, t.ex. filéer eller annat magert nötkött 8 färsk grönkål (finhackade blad, avrepade från stånden) 1 näve hasselnötter, lätt rostade 1 äpple i tärningar 1 rödlök, finhackad 8 msk grädde (13 %) 1 msk vit balsamvinäger 1 knivsudd vitpeppar Saften av en citron 1 tsk akaciahonung 1 msk olja till stekning 1 kvist rosmarin 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Börja med salladen genom att blanda grönkål, hasselnötter, äpple och rödlök med en dressing av grädde, balsamvinäger, peppar, citronsaft och honung. Använd gärna rikligt med dressing.

2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad stekpanna och stek köttet tillsammans med en rosmarinkvist och ett par vitlöksklyftor som smaksättare.

3. Kontrollera stektiden efter tjockleken på köttbitarna och dina preferenser. Börja alltid på hög värme och sänk värmen gradvis.

4. Servera köttet, ev. insmort med vitlök och rosmarin tillsammans med den knapriga grönkålssalladen. Som extra tillbehör passar det bra med potatis eller andra rotfrukter.

Näringsinnehåll

Energi 694 kcal Protein 46,2 g Kolhydrater 72,1 g – varav kostfibrer 10,2 g Fett 26,9 g

Innehållet är beräknat till en man som äter en tredjedel (inkl. 300 g potatis) av den totala mängden som är beräknad för en familj med två vuxna och två barn.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: