Grillad tonfisk med salsa och pastasallad

Månadens måltid gör att fettdepåerna minskar och att hälsan förbättras. Det beror på innehållet av fiskprotein, fullkornspasta och alla grönsaker.

24 mars 2011 av Martin Kreutzer

Helt nyligen väckte en norsk undersökning uppmärksamhet bland näringsforskare eftersom den visade att det nästan är omöjligt att bli tjock av att äta mycket fisk. Fiskprotein gör nämligen att vi håller oss mätta längre och att vi äter mindre. Och när det gäller fiskprotein är tonfisk i en klass för sig.

Den stora rovfisken har samtidigt ett mycket lågt fettinnehåll, vilket bidrar till att man kan äta nästan obegränsat med fisk utan att behöva bekymra sig för kalorierna. Att man ändå bör begränsa intaget till 150–200 gram tonfisk i veckan, beror på det höga innehållet av kvicksilver, vilket är en omtvistad tungmetall.

Förutom fiskprotein så innehåller månadens måltid en massa kalorisnåla grönsaker. Det ger inte bara en behaglig mättnadskänsla, utan bidrar också med mycket vitaminer och mineraler vilket är bra för hälsan rent allmänt.

Ingredienser (1 person) 1 skiva färsk tonfisk 150 g 100 g fullkornspasta 100 g sparris 8–9 körsbärstomater 1 liten vitlöksklyfta en fjärdedels rödlök 2 tsk olivolja 1 tsk balsamvinäger 1 msk hackad persilja salt och peppar

Tillagning Skölj sparrisen och ta bort den nedersta delen. Ångkoka dem i lite vatten med tillsatt salt – de ska bara koka ett par minuter. Låt dem rinna av och svalna i ett durkslag. Skär dem i 3 cm långa bitar. Skär 5–6 körsbärstomater i fjärdedelar.

Koka pastan. Blanda i tomater, sparris och hälften av olivoljan.

Finhacka vitlök, rödlök och resten av tomaterna. Blanda med olja och balsamvinäger. Tillsätt persilja och smaksätt med salt och peppar.

Grilla tonfisken högst två minuter på varje sida – den blir torr om den steks för länge. Krydda med lite salt och peppar från kvarn. Servera genast.

Näringsinnehåll per person

Energi 660 kcal Protein 57,3 g Kolhydrater 83,8 g Kostfibrer 13,3 g Fett 13,2 g

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: